пʼятниця, 29 липня 2016 12:40

Коали переходять дорогу по спеціально збудованих для них переходах

Коали виявляються набагато розумніші, ніж ми про них думаємо

В американському штаті Квінсленд сумчасті ведмеді швидко освоїли спеціально побудовані для них переходи через автостради.

Автор: bbc.com
 

Дослідники вивчили поведінку 72 коал, що живуть поблизу від переходів. Це перше дослідження з вивчення ефективності переходів, які стали частиною проекту вартістю 20 млн доларів щодо запобігання загибелі на дорогах цих тварин.

"Я досить скептично ставився до можливості навчити коал користуватися переходами, - говорить професор Дерріл Джонс, фахівець з поведінкової екології Університету Гріффіта в Брісбені.- Маю зізнатися, я думав, що коали - досить тупі тварини, - каже вчений. - Але насправді це не так. Вони здатні легко пристосовуватися до нового. Жодна коала у всій історії виду ніколи не проходила по спеціально прокладеній для неї доріжці по підземному переходу, але буквально за кілька місяців - набагато швидше, ніж хто б то не було міг припустити, - вони засвоїли це нове для себе вміння".

В ході дослідження, результати якого опубліковані в журналі Wildlife Research, застосовувалися найрізноманітніші методи спостереження за коал: камери, нашийники з GPS і новітні бездротові розпізнавальні елементи, які взаємодіяли з встановленими на вході і виході кожного переходу приладами.

Переходи і непереборні для диких тварин загородження були встановлені в тих місцях, де особливо часто відбувалися зіткнення тварин з автомобілями.

В проходять під шосе водоспуски були вбудовані спеціальні містки, які дозволяють коалам не потрапляти у воду.

Хоча головне місце проживання коал - дерева, вони нерідко пересуваються по землі в пошуках нових дерев, їжі, води і партнерів для спаровування. Велика частина такого руху припадає на нічні години, і автомобільні дороги - головна загроза для життя цих тварин.

Щоб знизити смертність серед коал, влада штату стали будувати спеціальні загородження. І хоча вони перегороджують коалам шлях до дороги, професор Джонс вважає, що це не вихід.

Автор: bbc.com
 

"Коали повинні мати можливість пересуватися від місця до місця. Якщо їх ізолювати в замкнутому середовищі, шанси на виживання у них значно знижуються", - говорить він.

Професор Джонс і його співробітники були залучені для пошуку недорогого та ефективного вирішення проблеми. Замість того щоб будувати нові мости, вони вирішили злегка модифікувати вже існуючі і проходять під шосейними дорогами водоспуски. У них були прибудовані спеціальні містки, які дозволяють коалам не потрапляти у воду.

Для перевірки ефективності нового методу дослідники відловили і позначили коал по обидва боки переходів уздовж дороги між містами Брісбен і Голд-Кост.

За півтора року вчені зафіксували 130 випадків використання коал обладнаних для них переходів. У той же час скористалися ними всього 21% помічених коал.

Камери зафіксували також ряд випадків, коли переходами користувалися й інші тварини: єхидні, варани, опосуми і кенгуру.

"При переході коали користувалися багатьма різними прийомами", - говорить професор Сіднейського університету Метью Кроутер. Сам він участі в дослідженні не приймав, але вважає його результати дуже важливими. Найчастіше вчені вимірюють лише зміни в популяції по ту чи іншу сторону дороги. В даному ж випадку вони вивчали поведінку окремих коал".

Читайте також: Австралієць покатав кіз на Lamborghini

Найбільшою загрозою для коал професор Кроутер вважає втрату ними довкілля, і дороги цього чимало сприяють, утворюючи "поля смерті" між різними місцями життя тварин.

Хоча професор Кроутер і вважає цікавим те, що коали навчилися користуватися дорожньою інфраструктурою, він зазначає, що кмітливість цих тварин часто недооцінюється.

Незважаючи на поганий зір, нагадує вчений, у коал прекрасний слух, відмінний нюх і здатність орієнтуватися в просторі.

Зараз ви читаєте новину «Коали переходять дорогу по спеціально збудованих для них переходах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути