четвер, 26 грудня 2013 04:30

"Бізнесмени частіше мають психічні розлади через динамічне життя", - психіатр

"Бізнесмени частіше мають психічні розлади через динамічне життя", - психіатр
Фото: vkurse.ua

Бізнесмени і люди з активною життєвою позицією частіше за інших мають певні психічні розлади. Це обумовлено динамічним способом життя таких людей. Про це у коментарі для Gazeta.ua розповіла Алла Наїста, лікар-психіатр вищої категорії з Обласного психіатрично-наркологічного медичного об'єднання у селищі Глеваха.

"Всі психологічні проблеми найперше випливають із типу нервової системи людини, - зазначає лікар, - Як правило, бізнесмени — це сильні, владолюбні натури, мають доволі жорсткий характер. Але при цьому вони і досить вразливі, бо активний спосіб життя дає про себе знати. Надмірна мозкова активність дуже виснажує, і тоді вмикаються додаткові резерви. Котрі, врешті, теж швидко вичерпуються. Тим більше, коли треба вирішити якесь серйозне питання. Наприклад, підписання важливого контракту чи угоди, від якого залежить велика сума грошей. Темп життя не дає часу на відпочинок , адже бізнесменам треба постійно тримати руку на пульсі, аби успішно вести всі справи. Як наслідок, найперше погіршується сон. Далі погіршується настрій. А як відомо, погіршення настрою веде до різного роду депресій і навіть фобій. Деяким бізнесменам розслаблення на певний час дає алкоголь. Він ніби-то пом'якшує перебіг певної ситуації, але все одно це — замкнуте коло. Бо часто люди зриваються і починають пити все частіше. Тоді треба вже не бізнес рятувати, а здоров'я".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДАІ перешкоджає роботі Майдану - "Свобода"

Психіатр згадує випадок із власної практики, коли успішному бізнесменові знадобилася термінова психологічна корекція.

"Один молодий чоловік мав свій бізнес. Успішно займався металургією. Так трапилося, що екс-друзі "кинули" його на 300 тисяч євро. Як наслідок, у нього виник депресивний стан. Це нормальна реакція на проблеми, але  згодом у нього з'явилися думки про суїцид. Хотів покінчити з життям, бо розумів, що борги розповсюджуються і на його родину. Хотів таким чином втекти від проблеми. Із цим і звернувся до нас, не маючи жодного варіанту, як жити далі. А в процесі лікування таких виходів ми знайшли кілька. Варто сказати, що під час депресії людина не може тверезо оцінювати ситуацію, тому необхідна терапія. Важливо також долікуватись повністю".

На прийом до психіатра більшість людей приїздять вже з тяжкими проявами депресії. Зазвичай тому, що цьому вже встигла посприяти критична ситуація, стверджує Алла Наїста.

"Деяких змушували приходити на прийом прямі погрози родичів. Пацієнти приходять зазвичай "для когось", а не для себе. Бо самі власні проблеми до останнього не визнають. Але процес корекції дає свою користь, бо в процесі лікування практично всі переосмислюють своє життя і змінюються на краще".

Зараз ви читаєте новину «"Бізнесмени частіше мають психічні розлади через динамічне життя", - психіатр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути