вівторок, 14 квітня 2009 17:05

7 простих правил як стати оптимістом

7 простих правил як стати оптимістом

Щоб у гонитві за успіхом не втратити здоров"я, треба стати переконаним оптимістом і налаштувати своє життя на успіх. Як цього досягти?

Психологи вважають, що людина стає песимістом, коли потрапляє у безвихідь, а всі її досягнення знецінюються. Жінки більш схильні до депресії, тому поради, як позбутися поганого настрою, потрібні насамперед їм.

Не бійтеся змін!

Люди часто тримаються за звичне і знайоме, навіть якщо воно завдає незручностей і страждань. Вони знаходять десятки причин нічого не змінювати, тому що так спокійніше. Необхідність рішучих дій лякає більше, ніж існуючі проблеми.

Але страхи зникають, як тільки ви починаєте їх аналізувати. Якщо тривожні думки не дають вам спокою, не стримуйте їх. Навпаки, дайте волю фантазії, уявіть найгірше, що може з вами трапитися, доведіть свій страх до абсурду. І тоді запитайте себе: "Чому я так думаю? Чи є для цього об"єктивні підстави? Чи траплялося зі мною таке раніше?"

Якщо є реальні підстави для турбот, то використовуйте їх як керівництво до дії. Поставте собі питання: "Що я можу зробити прямо зараз, щоб підготуватися до майбутнього?" Адже кращий спосіб позбутися тривожного стану - це дія.

І пам"ятайте - більшість наших страхів ніколи не реалізуються в житті.

Ставте перед собою реальні цілі, конкретні і досяжні.

Ціль повинна бути визначена в часі. Інакше вона назавжди залишиться проектом.

Опануйте техніку "швидких рішень": до великих змін ідіть маленькими кроками. Ставте перед собою невелике, але абсолютно конкретне завдання. Виконайте його і похваліть себе. Прислухайтеся до того, що ви відчуваєте у цей момент, і рухайтесь далі так само.

Наприклад, налагодити стосунки з сином-підлітком - завдання не на один день. Але якщо ви сьогодні хоча б менше гарячкували, спілкуючись з ним, це вже успіх.

Техніка "швидких рішень" допомагає вирішити проблему поетапно і стати врешті-решт оптимістом. Адже що таке оптимізм? Це налаштованість на успіх при реалізації цієї конкретної задачі.

Скажіть: "Я можу".

Програмуйте самі себе. Ніхто не зможе переконати вас краще. Не озирайтеся назад і не шкодуйте за тим, що вже в минулому. Навпаки, нагадуйте собі, що ви близькі до того, щоб почати все спочатку. Дійте так,ніби ви цілком упевнені в собі, навіть якщо не відчуваєте цієї впевненості. Ви змінюєте свою поведінку, і тоді змінюється ваша життєва позиція, а впевненість росте.

Зосередьтесь на вирішенні проблеми.

Запишіть на листках паперу два слова: "Вирішуй проблему!" Покладіть листки там, де найчастіше зупиняється ваше око, - біля монітора комп"ютера, поряд із зубною щіткою у ванні, в гаманець. Чим більше записок - тим частіше вони нагадуватимуть вам про необхідність зосередитися на вирішенні проблеми.

Головне, якщо вже зважилися, то не намагайтеся, а дійте. Кажучи "я спробую" замість "я зроблю", ви тим самим заздалегідь програмуєте себе на провал. Але якщо ви все ж таки не можете набратися хоробрості для рішучого вчинку, переглянете свої цілі. Можливо, вони не ваші?

Не бійтеся ризикувати, адже ми вчимося цьому з самого народження.

Ризик неминучий, як би нас не оберігали від нього в дитинстві батьки. Такі ситуації супроводжують нас і в дорослому житті, коли ми збираємося поміняти роботу, супутника життя, переїхати в інше місто. І нерідко відмовляємося від рішучого вчинку із страху перед невдачею, боячись втратити те, що маємо.

Звичайно, треба мати чітке уявлення, заради чого ризикуєш. Але ситуація, коли ви не почали ризикувати і не використали свій шанс, може виявитися навіть важчою і хворобливішою, ніж будь-який провал. Адже ви вже ніколи не дізнаєтеся, що було б, якби ви зважилися на сміливий крок. І, навпаки, якщо ризикнете, то чомусь напевне навчитеся.

Дотримуйтесь правила "Я відповідаю за все".

Якщо у свої провалах ви звинувачуєте інших, тим самим ви визнаєте, що нездатні впливати на ситуацію. Так народжується невпевненість в собі, песимізм і депресія.

Якщо ви берете на себе відповідальність за свою поведінку, то маєте можливість побудувати нове життя. Відповідати за свої вчинки дуже нелегко. Але якщо ви цьому навчитеся, то здатність досягати поставлених цілей значно зросте.

Не бійтеся помилок.

Щоб досягти успіху, треба бути готовим до провалу. Дійсний успіх - це завжди остання ланка в ланцюзі невдалих спроб. Тому сміливіше дійте - і будьте першим

За матеріалами psylive.ru

Зараз ви читаєте новину «7 простих правил як стати оптимістом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути