четвер, 12 серпня 2010 19:25

У Чорному морі є підводна річка

Дослідники британського університету міста Лідс знайшли на дні Чорного моря підводну річку. Аналогів у світі їй нема. Зображення вдалося зробити за допомогою підводного робота. Ним керували дистанційно.

— Глибина річки 35 метрів, довжина — 60 кілометрів, ширина — кілометр. Але попри не надто великі розміри, ця підводна течія здатна перемішувати величезні обсяги води — 22 тисячі кубічних метрів за секунду, — каже доктор Ден Парсонз, керівник експедиції. — Річка має пороги, береги, запливи і навіть справжні водоспади. Швидкість течії сягає 8 кілометрів за годину. Якби вона знаходилася на суші, то була би шостою за величиною.

Учений пояснив, що вода, яка тече по каналах, щільніша за морську. Концентрація солі вища і несе із собою багато осадових порід.

— Підводна річка особлива тим, що вода у ній закручується по спіралі проти годинникової стрілки. Це не властиво водним потокам у Чорному морі. Усі вони рухаються за годинниковою.

Назву для знайденої річки поки що не вигадали.

Зараз ви читаєте новину «У Чорному морі є підводна річка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути