четвер, 15 березня 2012 00:45

Стерилізувати кішку краще до півроку

Автор: фото З САЙТА WWW.fotki.yandex.ru
  Хатніх котів і собак, яких не спарюють, краще стерилізувати. Через гормональні зміни вони хворітимуть і стануть агресивні
Хатніх котів і собак, яких не спарюють, краще стерилізувати. Через гормональні зміни вони хворітимуть і стануть агресивні

58-річна Тетяна Вовченко із Черкас принесла кішку породи російська блакитна у ветклініку для стерилізації. Знайомі подарували її торік.

— Під час тічки постійно нявчить, повзає по підлозі. Шкода дивитися. То така активна, а це геть і від їжі відмовляється. Не хочу потомства, бо торгувати чи роздавати кошенят не буду, а тим більше не знищуватиму. Лікар сказав прийти по кішку увечері, коли відійде від наркозу, — розповідає.

Операція для кішки триває близько 3 год., а для кота — годину. Шрам на животі заживає протягом тижня.

— Стерилізувати необхідно, якщо немає можливості для спарювання. Інакше будуть проблеми зі здоров'ям. У період тічки матка і яєчники чекають на плід. Яєчник виділяє спочатку гормон бажання, естроген. На місці яйцеклітини, яка лопнула та не з'єдналася зі сперматозоїдом, виростає жовте тіло. Воно продукує гормон вагітності — прогестерон. Без спарювання виникає самообман щодо вагітності. В утробі з'являється маточне молоко. Якби там був плід, то він його споживав би. А в цьому випадку молоко загнивається, виникає запалення органів матки, — пояснює 44-річний Віктор Шокун з ветеринарної клініки. — Якщо кішка не завагітніла та за місяць знову "зірвалася", це є ознакою полікістозу. Недуга також часто закінчується пухлиною.

У кішки можуть настати обманні пологи. Вона ховається та мостить собі кубло.

— Тварина не розуміє, для чого вона це робить, але діє інстинктивно. Попри те, що не народила, з'являється молоко. Воно перегорає і переходить у мастит. Згодом — у пухлину.

Радить стерилізувати кішку до півроку життя. Котів — у рік і пізніше.

Собака породи такса у киянки Людмили Артьоменко, 24 роки, поводиться, як вагітна. Їй менш як рік, злучки не мала.

— Почала майструвати собі "гніздо", вилизує м'які іграшки, ніби це її діти. Понабухали соски, і з них тече молозиво. Росте живіт. П'є багато води. Стала кволою та байдужою до всього.

Людмила показала тварину ветеринару. Той заборонив зціджувати молоко, бо воно прибуватиме.

Столичний зоопсихолог 54-річний Сергій Клочко свою собаку до ветеринара не водив.

— Само проходило. Щоб уникнути маститу, можна купити ветпрепарати. Коли сука кидається на господарів, рве меблі, робить гніздо й оберігає іграшку, їй вирізають яєчники. Через брак жіночих гормонів стає агресивнішою. У неї погіршується стан шкіри та шерсті, не тримає сечі. Краще раз на рік помилкову вагітність потерпіти, аніж мучитися зі стерилізованою собакою.

Зараз ви читаєте новину «Стерилізувати кішку краще до півроку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути