четвер, 29 грудня 2011 00:00

Лиски вбивають слабких пташенят

Автор: фото з сайта www.naturephoto-cz.eu.
  Лиски оселяються на ставках, гріються на відстійниках водоканалу. Прилітають зимувати в Україну  із холодніших країн — Росії, Білорусі
Лиски оселяються на ставках, гріються на відстійниках водоканалу. Прилітають зимувати в Україну із холодніших країн — Росії, Білорусі

Кількасот схожих на качок чорних птахів із білими дзьобами з'явилися на тернопільському ставі наприкінці жовтня.

— Крутяться недалеко від берега. Певне, ловлять рибу, бо постійно ниряють. Страшно, що всіх мальків в озері поїдять, — каже рибалка 65-річний Петро Старцов.

— Євроазійські лиски харчуються водоростями, комахами. Рідко — молюсками і рибами, — пояснює доцент кафедри зоології Тернопільського педуніверситету 46-річний Дмитро Страшнюк. — На нашому ставі їх завжди багато — кілька тисяч. Але навесні та літом їх не видно, бо ховаються в заростях. Восени, перед міграцією, випливають на плесо.

Лиски знаходять собі пару і тримаються разом усе життя. У квітні-травні самиця кладе в гніздо до 15 яєць. До кінця сезону доживають шість-вісім пташенят. На них полює очеретяний лунь, можуть схопити хижі риби — щука чи сом. Якщо лиски помічають, що їжі недостатньо для всього виводку — самі вбивають дзьобом найслабших.

— Птахи добре переносять холод, можуть зимувати і в наших широтах. У сильні морози перебираються на відстійники водоканалу або водосховища теплоелектростанцій. Але частина відлітають в Африку, деякі — на побережжя Чорного моря. У наші широти прилітають лиски з холодніших країн — Білорусі, Росії.

Шукаючи їжу, птахи пірнають на глибину до 1,5 м. Можуть затримувати дихання на 2 хв.

— Мисливці полюють на лисок заради шлунку — він великий, його вважають делікатесом. Хоча м'ясо також смачне, — каже Дмитро Страшнюк.

Щороку в Україні впольовують близько 200 тис. лисок.

Зараз ви читаєте новину «Лиски вбивають слабких пташенят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути