вівторок, 05 квітня 2016 05:00

Для щоденного прибирання купують пилососа-робота

Автор: Володимир Мукан
 

— До вибору пилососа підходила зважено, бо маю 9-місячну дитину. Не хочеться, щоб після прибирання вона дихала пилом. Купила китайський "Зельмер" із водним фільтром, — розповідає киянка 26-річна Наталія Оксамитова. Вона користувалася пилососами всіх типів. У власній 2-кімнатці прибирає двічі на тиждень.

Перший пилосос Наталії мав мішок для збирання пилу. Працював гучно.

— Дрібний пил вилітав у повітря. Корпус завжди був у пилюці. Потім користувалася пилососом із контейнером. Із нього пил також просочувався. Але його було значно легше чистити. Доливала в контейнер води, вона вбирала бруд, а потім усе це я виливала в унітаз. Щодо потужності втягування, то вона майже скрізь однакова.

Нині Наталія користується пилососом, що не викидає пилу в повітря, тихіше працює. У комплекті з ним — насадки. Є резервуар для води й хімічних засобів — може мити підлогу.

— Він прибирає набагато краще — і потужніший, і має хорошу систему очистки. В комплекті є турбощітка. У ній вбудований валик, що обертається й намотує волосся та шерсть. У комплекті з попередніми пилососами таких щіток не було. Майже всі пилососи з аквафільтром обладнані системою для мийки підлоги. Вона мені не потрібна, але все одно довелося брати такий. Через цю багатофункціональність пристрій важкий — 9 кілограмів. Я його не переношу по квартирі, а перевожу. У моїх батьків подібний пилосос, але німецький — "Томас". Він легший і маневреніший.

Пилосос варто обирати залежно від потреб і площі для прибирання, радить 33-річний Олександр Величко. Працює продавецем столичного магазину "Техніка" неподалік метро Лівобережна.

— Якщо маєте тварин, найкращі легкі пилососи для щоденного прибирання — електровіники й пилососи-роботи. Електровіником без будь-яких зусиль можна прибирати щодня. Пилосос-робот робить це без участі людини. Єдине, краще брати дорожчі моделі роботів — по 8–10 тисяч гривень. Вони мають у комплекті спеціальні фішки. Їх варто розставити у місцях, де дріт або предмети, до яких не можна наближатися. Туди машина не під'їжджатиме.

Проте ці типи пилососів можуть бути лише допоміжні. У них слабка сила втягування. Ними не можна повністю очистити килим від бруду.

— Пилососи з мішком хороші тим, що дешеві. Їх не обов'язково чистити після кожного прибирання. Можна поставити разовий мішок і викидати його у смітник після кількох прибирань. Комплекти таких мішків продають по 50–70 гривень, — пояснює Величко. — Пилосос із контейнером нічим не відрізняється від мішкового — бруд так само збирається в одному місці. Просто його легше чистити. Поки що найдосконалішими є пилососи з аквафільтрами. Вони потужні й не забруднюють повітря. Для великої квартири чи будинку це найкращий варіант.

При виборі мішкового пилососа звертають увагу на потужність втягування, об'єм мішка для пилу та додаткові функції. Часто замість сили всмоктування продавці вказують у характеристиках потужність двигуна.

— Що один показник у кіловатах, що інший. Потужність всмоктування вказана в інструкції. Звертайте увагу на об'єм мішка. Якщо розрахований на 1,2–2 літри, то швидко забиватиметься брудом. Під кінець прибирання великої квартири на три-чотири кімнати вже стоятиме запах пилу, — каже Олександр Величко. — При виборі недорогого пилососа не варто переплачувати за регулювання потужності. Зазвичай моделі з регулятором на 200–300 гривень дорожчі. Спочатку його ставили на потужну техніку, щоб наприклад, не присмоктувався килим, доріжка чи тонкий лінолеум до щітки. У бюджетних мішкових пилососах не буде такої потужності. Тому потреби в такому регуляторі немає. Бо всі користуються найвищою силою втягування. Є пилососи з регулюванням потужності на ручці. Коштують від 3 тисяч гривень. Подібні моделі комплектують системою парковки — ставите трубу в спеціальне місце на корпусі і пристрій вимикається, забираєте — починає працювати. За що можна переплатити, то це за телескопічну трубку. Зі стандартних металевих або пластикових труб часто випадає пилюка. Їх з'єднання не завжди підходить під зріст людини.

На рівень заповнення мішка в більшості пилососів недорогого сегменту можна не зважати. Він правду не скаже — за тим індикатором мішок завжди майже порожній.

Перший пилосос зробив англійський інженер Х'юберт Бут. Назвав пристрій "Буркотливий Біллі" через шум від роботи приладу. Пилосос мав вакуумний насос, металеві циліндри, шестірні й махове колесо. Його потужність становила 5 к. с. Апарат працював на бензині. Перевозили його фургоном коні. До будинку не заносили через габарити. Ставили на вулиці чи біля входу до приміщення. Крізь відчинені двері фургона витягували 30-метрові шланги. Просували їх у вікно й у середині чистили килими.

Гучного звуку пилососа боялися коні, які перевозили жителів Лондона. Траплялися аварії на дорогах. Тому головний поліцейський міста заборонив використання пилососів.

20 тисяч доларів коштує найдорожчий у світі пилосос. Його корпус прикрашають 3730 кристалів Сваровськи. Прилад виготовила шведська компанія "Електролюкс", щоб потрапити до Книги рекордів Гіннеса. Пилосос сім разів продавали на аукціонах, але його ніхто не купив. За типом роботи — це електровіник із контейнером для збору сміття. Обладнаний потужними акумуляторами.

Із 2016-го в Черкасах виготовлятимуть побутову техніку чеської марки "Сатурн". Протягом наступних п'яти років чехи вкладуть у виробництво $50 млн. Планують почати з випуску холодильників. Згодом робитимуть пилососи, вентилятори й пральні машини. Цехи зі складання розташують на Черкаському приладобудівному заводі.

Зараз ви читаєте новину «Для щоденного прибирання купують пилососа-робота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути