вівторок, 07 червня 2016 07:55

Заступник губернатора ховав золоті злитки в підземеллі
2

Микола Романчук
Фото: ФОТО з сайта www.nikvesti.com
Дім заступника голови Миколаївської облдержадміністрації Миколи Романчука з’єднаний підземними туннелями з трьома іншими маєтками — дружини Тамари й синів Дениса та Андрія. У стінах вмонтовані сейфи з готівкою, коштовностями й антикваріатом

4 червня працівники Служби безпеки й Генеральної прокуратури обшукали будинок 59-річного Миколи Романчука, першого заступника голови Миколаївської облдержадміністрації. Його підозрюють в отриманні хабара. У підвалі дому оперативники виявили вхід до підземного тунелю. Вів до помешкань дружини чиновника Тамари й синів Дениса та Андрія. Розташовані за кількасот метрів.

У підземеллі виявили схованки. Там зберігали золоті злитки, валізу з $300 тис., зброю, срібне кухонне начиння, стародавні ікони й книжки майже на 20 млн грн.

— Це миколаївське Межигір'я, — каже місцевий житель Андрій Лохматов. — Усі чотири будинки Романчуків розташовані в одному кварталі. Перший дім — на проспекті Богоявленському, другий стоїть навпроти за адресою вулиця Гордієнка, 7. Третій — на вулиці Ленінградській. Найбільший, четвертий, складається з головного 2-поверхового маєтку і трьох додаткових, що поряд.

— Під головним будинком проритий великий довгий коридор, — розповідає очевидець. Імені просить не вказувати. — Від нього є розгалуження до інших. У стінах вмуровані сейфи. Тунелі прорив під городами сусідів. Вони про це не знали. Злитки невеликі, грамів по 50.

Напередодні обшуку Миколу Романчука затримали в робочому кабінеті. Підозрюють у вимаганні $92 тис. за дозвіл на видобуток вапна в Єланецькому районі. За заступником губернатора та його помічниками стежили 1,5 місяця. Збирають докази злочинів, кажуть правоохоронці.

— Викрили весь механізм від низу — створення проблем для окремих суб'єктів підприємницької діяльності — до верху, куди заносилися гроші, — каже головний військовий прокурор України Анатолій Матіос, 47 років.

Частину хабара — $80 тис., до облдержадміністрації 3 червня привіз Віктор Овчар. Він — помічник Романчука. За чоловіками стежили працівники СБУ. Вимогу зупинитися проігнорував, почав тікати власною "Хондою". Став у центрі міста, коли прострелили її вікно. Овчар не зізнався, де взяв гроші.

Зараз Микола Романчук і заступник голови Єланецької райдержадміністрації Олег Зайзбург перебувають у слідчому ізоляторі. Віктор Овчар і його водій чекають завершення слідства на підписці про невиїзд.

Має звання Героя України

Микола Романчук — президент суднобудівного заводу "Океан". У 2006–2010 роках був депутатом Миколаївської облради від блоку "Наша Україна". 2012-го балотувався до Верховної Ради від партії "Батьківщина". Вибори програв. У березні-липні 2014-го очолював Миколаївську облдерж­адміністрацію. 29 липня позаторік став першим заступником голови Вадима Мерікова.

Має звання Герой України. Золоту зірку отримав з рук президента Віктора Ющенка за "визначні особисті заслуги перед Україною в розвитку вітчизняного суднобудування".

Зараз ви читаєте новину «Заступник губернатора ховав золоті злитки в підземеллі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути