вівторок, 19 березня 2013 07:45

За яму відшкодували 27 тисяч гривень

39-річний Станіслав Синюк отримав 27 596 гривень компенсації від "Укравтодору" за те, що понівечив на дорозі свою "Хонду Акорд".

— Я живу в місті Буча, а працюю в Києві, — розповідає чоловік. — Увечері 2 березня 2010 року повертався додому Гостомельським шосе. Їхав повільно, за фурою. Тут мене як трусане. Зупиняюсь, виходжу. У машини пробились два колеса, тріснув диск. На сервісі замінили ще й гальмівні супорти, підшипники й амортизатори. Подивився на ту яму. Вона метр на півтора, углиб стала пластикова півторалітрова пляшка. Доки стояв, у яму в'їхали ще п'ятеро. Всі стали поряд, міняли колеса.

Чоловік викликав міліцію, двох водіїв попросив засвідчити аварію.

— Даїшники склали протокол, наступного дня обіцяли приїхати з дорожньою службою і зафіксувати пошкодження дороги. До наступного дня яму залатали, а в моєму протоколі вже значились "невеликі пошкодження дороги в рамках допустимої норми". Тоді я написав скаргу до Департаменту ДАІ, надав фотографії й список свідків. Ще три місяці їздив до даїшників, давав свідчення, умовляв свідків, щоб приїхали й підтвердили.

Чоловік подав до суду. Вимагав, щоб "Укравтодор" компенсував витрачені на ремонт  гроші.

— Дорожники захищалися до останнього, — каже. — Спочатку казали, що та яма могла бути де завгодно. Це спростовували мої фотографії місцевості. Оболонський райсуд столиці таки визнав їхню провину, але в постанові була купа помилок. Щоб рішення вступило в силу, чотири місяці їх виправляв. Потім рішення передали до Святошинського райсуду, там ще три місяці розглядали питання. Потім ще півроку добивався самої виплати. Інстанції мали обмінюватися листами, а в них не було ні конвертів, ні марок. Я купував сам. Гроші отримав за два з половиною роки після аварії.

Як добитися відшкодування

1. Зафіксуйте пошкодження на фотоапарат або відеореєстратор. У кадрі має бути яма,  авто й нерухомий елемент, за яким можна ідентифікувати місцевість: дорожній знак, магазин.

2. Знайдіть свідків аварії й запишіть їхні контактні дані.

3. Викличте інспекторів ДАІ.

4. Простежте, щоб інспектор склав протокол порушення саме на "Укравтодор", а не на неуважність водія.

5. Усі збитки мають бути документально підтверджені.

6.  Позивайтесь до суду. Послуги юриста обійдуться близько 10% від суми відшкодування.

Зараз ви читаєте новину «За яму відшкодували 27 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути