вівторок, 06 грудня 2016 00:55

У перестрілці загинули п'ятеро поліцейських
7

У селі Княжичі Броварського району на Київщині у ніч проти 4 грудня спецпризначенці поліції постріляли оперативників та інспекторів державної охорони. Загинули п'ять чоловік.

— Столичний карний розшук працював над затриманням банди серійних грабіжників. Отримали інформацію, що вночі у Княжичах має відбутися чергове пограбування. Туди виїхала група затримання карного розшуку та спецпідрозділу КОРД (Корпус оперативно-раптової дії — спецпідрозділ Національної поліції. — ГПУ). Влаштували засідку в одній із недобудов, — розповідає радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, 37 років.

— У цей час у сусідньому будинку спрацювала охоронна сигналізація, — продовжує Антон Геращенко. На місце приїхали два екіпажі державної служби охорони у складі шести людей. Затримали двох поліцейських-розвідників. Сприйняли їх за злочинців. На підмогу затриманим мікроавтобусом виїхали колеги. Між правоохоронцями виникла перестрілка.

— Около чотирьох утра почув автоматну чергу. Потім — п'ять-шість одиночних пострілів і потужний вибух. Певно, кинули гранату. Хто в кого стріляв — не бачив. Усе пройшло дуже швидко, — говорить Іван Федорович із Княжичів. Живе на вул. Корнійчука.

— Обидві машини Державної служби охорони були марковані. Інспектори одягнуті у службову форму, бронежилети. Мали спецзасоби та зброю — автомати і пістолет, — каже 50-річний Микола Жукович з обласної поліції. — Чотирьох правоохоронців розстріляли в машині. Ще одного, працівника КОРДу, на вулиці. Скільки всього було оперативників, назвати не можу. У ДСО не знали про секретну спецоперацію колег.

Власниця будинку, де спрацювала сигналізація, живе у столиці. У Княжичі приїжджає на літо.

— У неділю вранці мені подзвонили з поліції. Сказали, що в будинку спрацювала сигналізація. Я не здивувалася, таке трапляється щотижня, — говорить 61-річна Тамара, прізвища не називає. — На прохання поліції приїхала на дачу. Мене навіть близько не підпустили. Все було обгороджено сигнальною стрічкою, купа поліції.

У перестрілці загинув начальник столичного відділу управління КОРД 31-річний Віталій Валецький, оперативники 25-річний Юліан Рудько та Олександр Маніца, інспектори з Броварів 24-річний Сергій Орлов та Євген Куртєв, 25 років.

— Сергій був потомственим поліцейським. Його батько теж працював у органах. З дитинства мріяв стати спецназівцем, — розповідає Тетяна Орлова, знайома загиблого. — Якось у мого сина був день народження, святкувати не було за що. Сергій сказав підготувати йому список і все купив. Ми — ­однофамільці, завжди повторював: "Орли своїх не кидають". Був доброю і щедрою людиною.

Дружина Юліана Рудька на шостому місяці вагітності, чекає на доньку. Після звістки про загибель чоловіка її забрали до лікарні.

Віталій Валецький до реформи працював у спецпідрозділі "Сокіл" управління по боротьбі з організованою злочинністю. Служив на Донбасі, мав позивний "Пастор". У нього залишилися дружина і двоє дітей.

Євген Куртєв родом із міста Довжанськ — колишній Свердловськ — на Луганщині. Має фах столяра. Служив за мобілізацією у Збройних силах. Після демобілізації став правоохоронцем. Спочатку працював інспектором патрульної служби в Довжанську, потім перевівся в державну службу охорони в Бровари. Мав дружину.

Четверо злочинців, на яких полювали поліцейські, були неподалік. Почувши стрілянину, втекли. Їх затримали вранці 5 грудня в Деснянському районі столиці.

— Із Княжичів вони приїхали мікроавтобусом "Мерседес Віто", мали пересісти у два чорні джипи "Тойота Ленд Крузер 200". Їх підготували завчасно. Утекти не встигли. Троє затриманих зі столиці та області, четвертий — зі Львова. Грабували елітні будинки й офіси впродовж останніх двох років. Мають судимості за грабежі та розбої. У них вилучили автоматичну зброю, набої, гранати, тротилові шашки, — каже виконувач обов'язків глави Національної поліції 37-річний Вадим Троян. — Серед затриманих є особи, які працювали в правоохоронних органах і мають стосунок до них.

Княжичі — за 30 км від столиці. Тут понад 5 тис. жителів. Село забудоване елітними котеджами. Половина з них — дачі.

— Нас грабують два-три рази на місяць, — розповідає 63-річний Володимир. Стоїть біля двоповерхового магазину "Алабама" в центрі села. — Отам, де ліс, живуть депутати, екс-міністри. Еліта. Ми навіть не знаємо, хто. Бачимо, як вони літають селом на машинах. Злодії за наводкою діють. Пострілів навіть і не чули. Про все дізналися з новин. У нас тут багато нових людей ­приїхало, коли почалася війна. Донецькі-луганські повикупляли ділянки. Навіть і не знаю, хто поряд живе.

Що виносили з будинків?

— Як завжди, бакси і золото. Телевізори й техніка їх уже не цікавлять.

Заходжу в "Алабаму".

— Стрілянини не чули, бо ті будинки далеко від нас, — говорить тихо продавщиця, на вигляд років 30. — Як війна почалася, ці пограбування стали нашестям. Раніше не було. Не тільки в елітному районі — і до нас лазять. Недавно сусід пішов на роботу, вдень вернувся — замки зрізані, речі винесли. Електроінструменти забрали. Це серед дня. Нічого не бояться. Люди ставлять камери, однак толку немає. У знайомих і камери покрали.

У магазин заходить невисокий чоловік, на вигляд років 35, у смугастій шапці. Купує коньяк.

— Я собі найняв охорону, бо мене вже двічі обікрали. Вирішив третього разу не чекати. У сусіда навіть батарею зрізали. Тільки встановив.

— У тих будинках не бідні живуть, — втручається в розмову чоловік, називається Іваном Федоровичем. — Хто саме — дізнаємося після пограбувань. Тут багато дач, грабують часто. Торік на іншому кінці була ціла серія. Виносили все. Кажуть, переодягалися в поліцейську форму, підозри не викликали.

Подробиці стрілянини з'ясовуватимуть слідчі Генеральної прокуратури.

700 тисяч гривень компенсації отримає родина кожного правоохоронця, загиблого під час перестрілки в селищі Княжичі. Також розглянуть питання, щоб виділити квартири тим, хто не має житла. Про це сказав радник міністра внутрішніх справ 37-річний Антон Геращенко.

Оперативники працювали у цивільному

Фахівці називають п'ять причин, чому загинули правоохоронці.

Перша: операцію проводили ­вночі.

Друга: оперативники-розвідники працювали у цивільному.

Третя: не було координації між службами. Ніхто не повідомив співробітників поліції охорони, що за адресою працює карний розшук, розвідка і КОРД.

Четверта: у темряві КОРДівці не розгледіли автомобіля з маркуванням поліції охорони і прийняли їх за грабіжників.

П'ята: на автомобілі охоронців були вимкнені проблискові маячки.

Зараз ви читаєте новину «У перестрілці загинули п'ятеро поліцейських». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути