пʼятниця, 06 вересня 2013 05:30

Свято першого дзвоника провели без учителів

— Цього року в нашу школу мали іти 49 діток, іще два десятки підростають. А районне керівництво вирішило, що школи не треба. Приїхали в травні, зачитали наказ про закриття. Усіх направляють в сусідні Махаринці, — каже 45-річна Олена Галайко із села Журбинці Козятинського району Вінницької області. Четвертий місяць місцеві протестують проти закриття школи.

— Рішення прийняли одноосібно, не врахували думку ні громади, ні батьків та учнів, — продовжує Галайко. — Ми склали звернення, під ним підписалися батьки, вчителі, сільські депутати та школярі. Направили губернатору, голові обласної ради, керівництву району. Жодної відповіді не отримали. Окремо сільський депутат Лідія Лешко подала позов до Вінницького окружного адміністративного суду. 21 серпня він скасував наказ райвідділу освіти від 9 травня. За два дні начебто з'явився ще один наказ від 19 травня.

Дітей планують перевести до махаринецької школи, це за 3 км. Така відстань замала, аби возити їх шкільним автобусом.

— Наша школа — дев'ятирічка, 10-ті й 11-ті класи навчалися в Махаринцях. То зимою вони більше вдома сиділи. То дороги замело, то похворіли, — розказує 56-річна Лідія Лешко із Журбинців. — А малих хто пустить тою дорогою? Якщо і буде автобус, то уроки закінчуються у різний час.

6-9-річні діти будуть по 4 години чекати, доки в старших закінчиться навчання. Хто за ними дивитиметься? Років п'ять тому в махаринецькій школі дитина впала в каналізаційну яму і втопилася, бо поруч не було вчителів.

У Журбинцях 10 багатодітних родин. Дошкільнят удвічі більше за учнів. На території школи сільські депутати планували облаштувати дитячий садок. 1 вересня батьки журбинецьких школярів оголосили безстроковий протест. Тиждень не пускають дітей до махаринецької школи, свято першого дзвоника провели у Журбинцях.

— О восьмій ранку в неділю всі прийшли на лінійку. Вчителів не було, бо вони змушені були їхати до Махаринців, — говорить Лідія Лешко. — Самі провели свято. 2 вересня знову прийшли до школи. До нас приїхала заступник голови районної держадміністрації Аліна Діденко. Погрожувала, що як не припинимо протести — створить для дітей такі умови, що самі попросяться в Махаринці.

Уроки безкоштовно проводять сільські учителі-пенсіонери.

Зараз ви читаєте новину «Свято першого дзвоника провели без учителів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути