вівторок, 17 січня 2017 06:55

"Скоро і так помре. Нащо їй друга рука?"

Автор: ФОТО З САЙТА www.33kanal.com
  Віталіна Сімченко стоїть біля лікарняного ліжка доньки Вероніки. В дівчинки раптово посиніла кисть правої руки. Лікарі наполягли на ампутації кінцівки
Віталіна Сімченко стоїть біля лікарняного ліжка доньки Вероніки. В дівчинки раптово посиніла кисть правої руки. Лікарі наполягли на ампутації кінцівки

— Вероніка вперше за місяць розплющила очі. Ще лежить під апаратом штучної вентиляції легень. Та все ж їй краще, — говорить 37-річна Віталіна Сімченко із села Бахтин Мурованокуриловецького району на Вінниччині.

15 грудня в її доньки Вероніки, 1 рік 10 місяців, піднялася температура. Дівчинку повезла в лікарню. Забрали в реанімацію, поставили крапельниці. Наступного дня в дитини посиніла права рука. Лікарі наполягли на ампутації.

— У доньки ні соплів, ні кашлю не було. Своїм ходом поїхали в районну лікарню. Дорогою в машині лопнуло колесо, то викликали "швидку". Доки нас записували в приймальні, температура підскочила до 40. Почало судомити. Її одразу забрали в реанімацію, — розповідає Віталіна Сімченко. — Наші медики скликали консиліум із Вінниці. Та донька впала в кому. Рука посиніла. Направили в область. Тамтешні лікарі повідомили, що у Вероніки почалася гангрена. Якщо не відрізати руку, можу втратити дитину. Я дала згоду. Праву руку ампутували до ліктя.

— Кисть була синюшна, на дотик дитина не реагувала. Після проведеної терапії покращень не було. Почалися зміни в роботі нирок. Щоб запобігти зараженню організму, на консиліумі вирішили ампутувати кисть і нижню третину передпліччя, — розповідає завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії обласної дитячої лікарні 50-річний Анатолій Стародуб.

Подружжя Сімченків має двох старших синів — 13-річного Ігоря та 10-річного Олега. Тримають господарство — корову, свиней, птицю.

— Припускаю, що чергова медсестра неправильно поставила крапельницю. Ліки потрапили не у вену, а під шкіру. Почалося гниття тканин. Тієї ночі на чергуванні було дві медсестри. Свою вину заперечують. Обох звільнив. Лікар реанімаційного відділення отримав догану. Його відсторонено від посади, — говорить головний лікар Муровано-Куриловецької лікарні Мирослав Олійник.

— Одна з тих медсестер мені заявила, що у Веронічки кіста головного мозку. Мовляв, скоро і так помре. Нащо їй друга рука, — каже Віталіна Сімченко. — Хоч жодних підтверджень такої хвороби немає.

— Гангрена не могла розвинутись так швидко. Для цього треба від двох до п'яти діб. І при омертвінні тканин кінцівка чорніє, а не синіє, — говорить столичний лікар-педіатр 46-річна Алла Мирончук.

Вероніка має післяпологове зміщення хребців. Не може самостійно стояти й ходити.

— Окрім порушень опорно-рухової системи, інших проблем зі здоров'ям донька не мала. В лікарню зверталися двічі. У 2 місяці — з пневмо­нією, і коли почали лізти зубки, — продовжує Віталіна Сімченко. — Почала говорити. Пробувала стояти.

— Причиною відмирання руки став тромбоз судин, за висновками експертизи. Його виникненню могли слугувати проблеми з обміном речовин, погане згортання крові. Ніяк не крапельниця, — каже заступник головного лікаря з медичної частини дитячої обласної лікарні Оксана Моравська.

Зараз ви читаєте новину «"Скоро і так помре. Нащо їй друга рука?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути