пʼятниця, 08 червня 2012 05:15

Сергій Гончаров видурив 120 мільйонів гривень

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Сергій Гончаров працював директором кредитної спілки ”Добробуд”. Він — єдиний під вартою. Запевняє, що гроші вкрала голова наглядової ради спілки Антоніна Душина
Сергій Гончаров працював директором кредитної спілки ”Добробуд”. Він — єдиний під вартою. Запевняє, що гроші вкрала голова наглядової ради спілки Антоніна Душина

З 25 травня Калінінський райсуд Донецька слухає справу засновників кредитної спілки "Добробуд" — директора Сергія Гончарова і чотирьох його помічниць. Вони видурили у вкладників 120 млн грн.

Засідання заплановане на 13.30. У передпокої залу засідань зібралися 50 ошуканих вкладників. Загалом у справі 3643 потерпілих з Донецької, Дніпропетровської, Київської, Луганської областей та Криму, справа займає 70 томів.

— Пустите нас, или мы устроим хор Пятницкого! — кричить донеччанка 73-річна Клавдія Гущина. Засідання затягується, бо не приїхав прокурор.

— Им дано указание мучить народ, — говорить Людмила Болотська, 60 років. Вона приїхала з Дніпропетровська. Під 24% річних вклала у спілку 47 тис. грн, однак втратила гроші.

— А мой муж отнес сто тысяч, — перебиває її Клавдія Гущина. — Он был умным, работал главным экономистом "Донецкугля". Не понимаю, как мог вступить в такое говно. Мы с сыном узнали, когда у мужа нашли рак, нужно было 15 тысяч на операцию. Его карточка со сбережениями была пуста. Муж умер.

— А мне мама отдала на сохранение все, что отложила на смерть, — розповідає Маргарита Мойко, 62 роки. Вона вклала 7 тис. грн у кредитну спілку "Слов'янська", 6 тис. грн — у "Союз пенсіонерів", 2 тис. грн — у "Добробуд". Усі установи розпалися. — Сейчас работаю уборщицей, а зарплату маме под видом процентов отношу. Боюсь сказать правду.

Вхід до залу охороняють бійці міліцейського спецпідрозділу "Грифон". Вкладники напирають.

— Пошел я умирать, — каже 81-річний донеччанин Леонід Скрипник. Він відніс у "Добробуд" 60 тис. грн. — Дурно мне.

До залу пускають о 15.00. У клітці сидить 40-річний Сергій Гончаров. Він середнього зросту, лисий, на шиї — кілька складок жиру. Одягнений у футболку та літні штани. Четверо його помічниць — білявки 55-річна Антоніна Душина, 58-річна Любов Бондар, 46-річна Ірина Харламова, 27-річна Тетяна Захарова — сидять за столом. Усіх п'ятьох звинувачують у привласненні чужого майна організованою групою в особливо великих розмірах. Їм загрожує до 12 років в'язниці.

Підсудних захищають 12 міліціонерів.

Гончаров важко зводиться. Ледь чутно розповідає про себе. За освітою він гірничий інженер, зареєстрований у місті Красноармійськ, живе в Донецьку на вул. Дубравній. В місті її називають вулицею мільйонерів, бо там лише дорогі особняки.

— Что он там бубнит, я ничего не слышу, — говорить потерпілий Семен Фалалєєв, 80 років.

Суддя робить зауваження за вигук.

З місця підводиться 23-річний Дмитро Верзилов, просить призначити його представником потерпілих.

— А ви по цій справі свідок, тому не можете бути представником.

— Немедленно возьмите под стражу этих женщин. Они обманули беззащитных людей, — підвищує голос Верзилов.

— Ви не на мітингу, Дмитре, — обриває суддя.

Дмитро Верзилов позаторік створив громадську організацію "Союз обдурених вкладників", куди ввійшли ошукані члени кредитних спілок. Його бабуся втратила у "Союзі пенсіонерів України" 15 тис. грн. Верзилов організував близько ста пікетів, вимагав повернути гроші й ув'язнити винних.

— Не доверяю этому суду, — підхоплюється Фалалєєв. — И прокурору отвод. Наши интересы некому защитить.

Одна з потерпілих хапається за серце, їй викликають " швидку". Суддя виходить до дорадчої кімнати. Оголошує перерву. Верзилов уголос читає листа Сергія Гончарова. Напередодні той передав його через адвоката.

— Я пытался уберечь имущество, купленное за украденные у членов кредитного союза деньги, — зачитує. — Но следственные органы вступили в сговор з Душиной и продали все имущество.

На 36 аркушах Гончаров розповідає, що гроші крали шляхом видачі кредитів підставним особам. Лідером злочинної групи і власницею спілки називає Антоніну Душину. Вона була керівником Київського відділення та головою Наглядової ради. Пише, що розтратила 50 млн грн: купила три квартири в Донецьку, дві — у столиці, БМВ за 550 тис. грн, три "Ауді А6" по 350 тис. грн і 15 легковиків. На гроші вкладників придбала дев'ять фірм, земельні ділянки в Київській області та Криму, відпочивала на Мальдівах й у Франції.

— Вот мерзавка! А когда я к тебе приходила, умоляла дать на лекарства, не дала, — кидається до Душиної ошукана літня жінка. Та вибігає із залу суду.

— Арестуйте всех, — чути з натовпу.

Наступне засідання призначають на 11 червня.

500 ошуканих вкладників померли

Кредитна спілка "Добробуд" існувала з 2004 року. Загалом ошукала 6 тис. людей. Кримінальну справу на засновників завели 1 жовтня 2009 року. У січні 2010-го затримали Гончарова, арештували 42 об'єкти нерухомості та 12 автомобілів спілки.

— На момент арешту у "Добробуду" було майна на 22,5 мільйона, а тепер залишилося лише на 6, — говорить Дмитро Верзилов, онук однієї з постраждалих. — У цій справі помінялися четверо слідчих. Вони зняли арешт на частину майна, тому Душина спокійно спродала квартири. Голову слідчої групи, яку прислали з Києва, затримали при отриманні 25 тисяч доларів хабара. Її зараз судять.

У Донецькій області від семи кредитних спілок постраждали 14 тис. людей. Сергій Меркулов, керівник інвестиційної компанії "Злата Рось", винен вкладникам 29 млн грн, $16 млн, 500 тис. євро. Його два роки розшукують. Тиграна Арушаняна, голову Донецької філії "Союзу пенсіонерів України", третій рік судять. Він не віддав 14,5 млн грн. Чотири роки триває суд щодо кредитної спілки "Слов'янський". Її директор Сергій Поляхов видурив 4 млн грн у 800 вкладників.

— За останні два роки 500 вкладників померли, так і не дочекавшись своїх грошей, — каже Верзилов.

 

Зараз ви читаєте новину «Сергій Гончаров видурив 120 мільйонів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути