вівторок, 27 листопада 2012 07:45

"Реально понимаю парня, который стрелял в "Караване"

— Я реально понимаю парня, который стрелял в "Караване" (26 вересня у столичному торговельно-розважальному центрі "Караван" киянин 38-річний Ярослав Мазурок розстріляв чотирьох охоронців. — "ГПУ"), — розповідає 58-річний Леонід Потій. — Всю жизнь жил по закону, а меня на ровном месте сделали бандитом, все отобрали и выбросили на каком-то острове.

Леонід Потій — киянин, з дружиною мешкає у квартирі на вул. Героїв Сталінграда, 26. Раніше продавав риболовецьке знаряддя на ринку Рибалка, зараз перебивається тимчасовими заробітками.

— У меня было все законно, все честно, но пришли, сказали платить дань. Назвали такие суммы, что проще было закрыть точку, — згадує.

У вільний час Леонід Борисович рибалить. Кілька років тому придбав старого алюмінієвого — "Херсонка". Зараз такий разом із двигуном коштує близько 50 тис. грн. Відремонтував його, на день народження дружина подарувала за $250 кермове керування. Кілька разів на рік вивозить його на Дніпро, ловить судаків.

— Маю всі документи на плавзасіб, судновий квиток, права на керування на воді. Хоч плаваю рідко. Буває, раз на рік, буває — кілька.

Потій плаває вгору Дніпром до острова Створний. Далі — зона відчуження Чорнобильської атомної електростанції.

— 21 жовтня випливли з друзями Олексієм Жильцовим і Петром Скориком, — продовжує. — Купили карту Дніпра. Випробовували мого нового двигуна "Ямаху" на 30 кінських сил, рибу не ловили. Пливемо, як нас перепиняє катер, на ньому четверо міліціонерів: "Ви запливли у зону відчуження". Та ж ми завжди тут плавали, кажу, тут нема ніяких заборонних табличок, і он зараз рибалки стоять. Без розмов забрали лодку, відтягли нас на острів Створний, склали протоколи але нам копій не дали. Там були ще такі самі хлопці, як ми. Вони свою лодку не віддавали. То їх, як бандитів, у наручники закували, поклали на землю. Усе моє майно описали і забрали. Мене ж вивезли на острів і викинули. Ледве додому дістався.

Згодом Потій отримав постанову Іванківського райсуду Київщини про адміністративне порушення. У схемі затримання зазначене інше місце — справді у зоні відчуження. За проникнення до неї він має сплатити 340 грн штрафу. "Херсонку" і двигуна конфіскували у власність держави.

— Хай би вже продали ту лодку, а за ті гроші накупили табличок і поставили на островах, щоб інші не попадались, — плюється Леонід. — А так же у них є ловушка-кормушка. Де ті межі зони — ніхто не знає. Карти спеціально часто міняють, і ніяких заборонних знаків не ставлять. І хлопають усіх. Міліцію не цікавлять ті, хто на якихось самодєлках плаває. Вони забирають дорогі лодки.

Зараз ви читаєте новину «"Реально понимаю парня, который стрелял в "Караване"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути