четвер, 11 серпня 2011 06:15

Після обробки полів у селян виздихала худоба

Автор: фото: Михайло Жила
  Юзефа Басюк із села Білецьке Летичівського району Хмельниччини скаржиться, що від отрутохімікатів на полі в неї боліла голова і пекло в горлі
Юзефа Басюк із села Білецьке Летичівського району Хмельниччини скаржиться, що від отрутохімікатів на полі в неї боліла голова і пекло в горлі

Жителі села Білецьке Летичівського району Хмельницької області скаржаться на місцеву агрофірму. Та кропить посіви, після чого люди недужають і гине худоба.

— Та агрофірма "Обрій" у нас із минулої осені, — розповідає місцевий Юрій Лихобаба, 41 рік. — Посіяли сою. А мій пай межує з їхнім полем. Я туди вигоню всю худобу. Перший раз вони покропили в кінці травня. Увечері приводжу кобилу, а вона в стайні впала. За два дні ледь виходили.

Лихобаби тримають сім корів, також свиней, кролів. Живуть із того, що здають молоко.

— Удруге сою кропили 10 червня. Я вивів худобу на пай, — продовжує Юрій Лихобаба. — Бичок пасся крайній від сої. На вечір пригнав додому, а він замукав і впав. За пару хвилин здох.

Юрій звернувся до ветлікаря. Той направив внутрішні органи тварини на експертизу.

— У заключенні написано: цинку і миш'яку не виявлено, а дослідження на гербіциди не проводилося із-за відсутності методу дослідження. То для чого такі дослідження?

Утретє сою кропили 17 червня.

— У мене голова боліла, і в горлі пекло, — розказує 11-річна Аліна Лихобаба. — І так кожного разу, коли на полі кроплять.

Такі ж симптоми в її сестри 7-річної Юлії.

— Я підходжу до тих агрономів: "Що ж ви робите, люди задихаються". А вони: "Травили і будемо травити, а ви докажіть, що то наша вина". І що ти будеш казати, — продовжує Юрій Лихобаба. — Як вони і далі кропитимуть, то я ні корови не виведу на пай, ні коня, ні кролям трави не вкошу. Мені ні з чого сім'ю годувати.

На погіршення стану здоров'я скаржаться і сусіди Лихобаб.

— Звечора до ранку стояла така жара, на вулицю вийти не мона було, — скаржиться Юзефа Басюк, 70 років. — А вони кроплять. То голова так боліла, у горлі пекло, шо не передати. Хоч би людей предупредили.

— На вулиці 5 минут не можна було побути, — додає Наталя Заярська, 30 років. — Смердить краскою. Позакривали всі вікна, двері. Не помагає. У мене Дімі 2 роки. Даю йому коров'яче молоко. Дала і того дня, коли кропили. То він три дні животиком мучився. А в нас голова болить, у горлі пече. У всіх таке, спитайте кого хочете.

У Білецькому живуть 125 осіб. У тому числі 12 дошкільнят.

Директор агрофірми "Обрій" — депутат облради від Партії регіонів Віктор  Приказюк, 52 роки.

— Уперше чую про отруєння, — каже він. — Ми кропимо "Базаграном", офіційно  дозволеним в Україні. Він не містить токсинів, навіть на бджіл не впливає. Звісно, якщо випити його стакан, то отравишся.

Схожа ситуація в селі Велика Побійна Дунаєвецького району Хмельницької області. Там товариство "Стіомі-холдінг" обробляло кукурудзу. Упродовж п'яти днів обприскування люди скаржилися на погане самопочуття. Симптоми однакові.

— Тошнота, голова боліла, — каже 45-річна Надія Ткачук із Великої Побійної. — У мене сину 6 років. То кілька днів температура нижче 37,7 не падала.

За 30 м від воріт Раїси Буяновської на кілька днів залишили техніку, якою обприскували кукурудзу.

— Погляньте, — 61-річна Раїса Григорівна показує на землю, де стояли машини. — Тут навіть трава не росте. А на тій техніці діти гралися.

У деяких селян подохли корови, які паслися в череді.

Жителі села зібрали підписи і звернулися до обласної прокуратури. Заяву відправили до районної прокуратури. Та не виявила порушень.

Зараз ви читаєте новину «Після обробки полів у селян виздихала худоба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути