пʼятниця, 16 березня 2012 06:00

Спецтема: Зґвалтування та вбивство Оксани Макар

Оксана Макар вижила після зґвалтування та спалення

Автор: фото з сайта www.novosti-n.mk.ua
  Оксана Макар, яку зґвалтували і підпалили троє чоловіків, з тяжкими опіками лежить у міській лікарні Миколаєва. Вона дала свідчення правоохоронцям
Оксана Макар, яку зґвалтували і підпалили троє чоловіків, з тяжкими опіками лежить у міській лікарні Миколаєва. Вона дала свідчення правоохоронцям

Незадовго до опівночі 8 березня в Миколаєві троє чоловіків зґвалтували 18-річну Оксану Макар. Намагалися задушити. Потім занесли в підвал недобудованого будинку на просп. Леніна. Закутали в ковдру й підпалили. Дівчину помітили о 8.20.

— Це ж був вихідний, я їхав до родички, — згадує 50-річний Олег із будинку №40 по просп. Леніна. — У мене "жигуль-сімка". Машина заводилася навіть у люті морози. А того ранку при мінус 2 ніяк не міг завести. Чекав, щоб хтось мене штовхнув. Але ніхто не їхав. Тому вирішив пройтися.

З підвалу Олег почув стогін. Прислухався, чи не здалося. Спускатися не ризикнув.

— Викликав міліцію, мало там що може бути. Приїхали патрульні. Молодий міліціонер стрибнув у підвал і вискочив, як ошпарений. Каже: там дівчина — гола, згоріла.

"Швидка" їхала 40 хв. Лікарі назвали травми Оксани Макар несумісними з життям. Доправили до опікового відділення міської лікарні №3. Діагностували опіки 55% відсотків тіла.

— В Оксани опіки третього-четвертого ступенів, — розповідає завідувач відділення термічної травми та пластичної хірургії Володимир Мороз. — Найбільше постраждали верхні й нижні кінцівки. Обпечена спина, поперек, сідниці, стегно і дві ступні. Місцями ноги пропалені до кісток. Ми зібрали консиліум. Вирішили боротися, щоб зберегти кінцівки. Поширилися чутки, що їй ампутували ноги. Заявляю — поки що ні. Проводимо комплексну терапію.

В Оксани Макар відмовили печінка, нирки. Лікарі хвилюються за стан серця.

— Оксанці ампутували праву руку, — каже мати 41-річна Тетяна Суровицька. — Вона була повністю обвуглена. Дитина дуже переживала через це. Але лікарі сказали, що рука перетворилася на попіл і він просто розсипався.

Тетяна Суровицька працює в Києві в косметичній компанії. Єдину дочку Оксану виховує сама. Після закінчення школи дівчина жила з матір'ю у столиці. А недавно переїхала до баби в Миколаїв.

Оксана Макар притомна. 14 березня вперше сама поїла, дала свідчення міліції. Відповіла на запитання "ГПУ".

Як почуваєтеся?

— Погано. Тіла майже не відчуваю. Лікарі кажуть, якби була без тями — мені було б легше. А так я ж усе бачу, розумію, відчуваю. Але це добре, що я при свідомості. Кажуть, шансів більше.

— Учора ввечері лікарі сказали, що відмовила печінка, перестають працювати нирки, — додає Тетяна Суровицька. — Контролюють серце, бо інтоксикація велика. Коли медики роблять перев'язку, видно нирки.

До вас приходили з міліції?

— Да. Дві молоді жінки. Я все розказала.

— Ці жінки були люб'язні. А вчора приходили з прокуратури, — продовжує мати. — Одягнуті в цивільне. Один молодий представився Сергієм. Спитав : "Ну шо, лежим?" Я обурилася — що це за тон? Дочка розплакалася. Злякалася, бо ж вони без форми. Але поговорила з ними. Нам люди допомагають, гроші на картку скидають. Спасибі всім велике. Про нашу біду знають уже від Польщі до Владивостока.

Оксано, пам'ятаєте що сталося?

— Так. Пам'ятаю бар і як ми йшли в гості. Потім я відключилася. Провал... Пам'ятаю, як мене душили. І як отямилася. Всю ніч лежала. Думала, не переживу. Тіла не відчувала. Спочатку гукала на допомогу. Але там нікого не було. Почала молитися. Мені здалося, що я вже вмерла. Все як у тумані.

— Моя дитина вижила, — каже Тетяна Суровицька. — Це головне. Всі дуже розраховували, що вона помре і не дасть свідчень. Але вона вижила.

Міліціонери майже одразу затримали нападників — 23-річного Максима Присяжнюка, 23-річного Євгена Краснощока та Артема Погосяна, 21 рік.

— Ми взяли записи камер відеоспостереження бару "Рибка", — каже Наталія Абрамова з обласної міліції. — Вийшли на всіх трьох. Двоє з них познайомилися в барі з Оксаною. Проводили додому. Запросили в гості до третього приятеля, котрий живе поблизу. Там розправилися з дівчиною.

Максим Присяжнюк — прийомний син колишнього голови Єланецької райдержадміністрації Миколаївщини Людмили Присяжнюк. Кажуть, Артем Погосян — син колишнього працівника прокуратури. Євген Краснощок — будівельник, має дружину й 2-річну дочку. Слідчі залишили під вартою лише останнього, а перших двох відпустили на підписку про невиїзд. Жителі обласного центру обурилися, пікетували прокуратуру й міліцію. 13 березня за рішенням суду чоловіків затримали.

Миколаївці переконані — міліціонери хочуть зам'яти справу.

— Моя донька ні на хвилину не втрачала свідомості, — каже Тетяна Суровицька. — А в неї не брали свідчень. Тільки коли розголос пішов, прийшли поговорити з дочкою. А так чекали, що вмре.

Президент Віктор Янукович доручив генеральному прокурору Вікторові Пшонці  проконтролювати справу Оксани Макар.

Зараз ви читаєте новину «Оксана Макар вижила після зґвалтування та спалення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

172

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути