середа, 04 квітня 2012 06:45

"Обізвали сраним американцем і запхнули в бобік, як собаку"

Автор: фото: Ігор СОЛІМЧУК
  Громадянин США Ісаак Каліхман сидить у міліцейському УАЗі 27 березня. Міліціонери робили обшук у його готелі за Рівним, власника на півтори години зачинили у машині
Громадянин США Ісаак Каліхман сидить у міліцейському УАЗі 27 березня. Міліціонери робили обшук у його готелі за Рівним, власника на півтори години зачинили у машині

Рівненські міліціонери 27 березня приїхали з обшуком до заміського готельного комплексу "Лана". Його власника громадянина США 68-річного Ісаака Каліхмана закрили в міліцейському УАЗі.

— Немислимо! — каже Ісаак Каліхман. — У мене двоє дорослих дітей, шестеро внуків. Люди до мене з повагою ставляться. А тут обізвали сраним американцем і запхнули в бобік, як собаку. Не назвалися, не показали посвідчень, жетонів. Вимагали ключі, хотіли забрати мобільний. А потім підійшов "Беркут" і вирвав його. Доки мене тримали в бобіку, з кабінету винесли всі папери, забрали папку з оригіналами документів, вилучили записи камер відеоспостережень готелю, на яких видно, як мене тягли.

Бізнесмена випустили за 1,5 год., коли його дружина зателефонувала зі США до посольства в Україні. Обшук проводили увечері понад 5 год. Відвідувачів і працівників не випускали.

Ісаак Каліхман за освітою музикант. У Рівному грав на саксофоні у вокально-інструментальному ансамблі. 1970 року із дружиною Світланою та сином виїхав до Ізраїлю, звідти перебрався до США, де купив кілька автозаправних станцій, отримав громадянство.

— 2000 року Ісаак Каліхман із двома українськими партнерами — Павлом Кучеруком і Олегом Сухляком — створили підприємство "Нерудтехпром", — каже адвокат бізнесмена Ігор Солімчук. — У США під заставу власного бізнесу Ісаак узяв позику — 850 тисяч доларів. За них звів на трасі Київ—Чоп готель і заправку. Партнери перестали виплачувати кредит і торік цілком законно Ісааковій американській фірмі "Ю анд ай інтернейшнл" готель перейшов у власність.

Олег Сухляк поскаржився до прокуратури. Звинуватив директора "Нерудтехпрому" Степана Бондаря в неправомірному відчуженні готелю на користь американської фірми-кредитора. Кримінальну справу порушили за ознаками привласнення чужого майна в особливо великих розмірах.

Наступного дня після обшуку Ісаак Каліхман запросив на зустріч журналістів. Перед цим до нього підійшли начальник слідчого управління обласної міліції Анатолій Грицишин і керівник обласного управління із боротьбі з економічною злочинністю Сергій Просяник. Кажуть, переконували американця не розголошувати події. Однак той про все розповів. Міліціонери провели власну прес-конференцію.

— Громадянство США не дає ніяких індульгенцій, щоб нечемно себе поводити. Це було не затримання, а попередження правопорушення, бо в його діях було видно явні ознаки правопорушення, — коментує Анатолій Грицишин.

— Інвестував понад мільйон доларів, а мене ще й винуватим роблять. Хочуть забрати бізнес. Обідно, бо роблять ті люди, яким я довіряв. Син одного з них жив у мене в Америці, їв за одним столом із родиною. Я вже боюся за своє життя. Звернувся до посольства США в Україні, піду із заявою до СБУ, проситиму допомоги в президента. По телебаченню розповідали, що він вступився за інвестора, якого українські партнери обдерли як липку. Може, й мені допоможе, — міркує Ісаак Каліхман.

Зараз ви читаєте новину «"Обізвали сраним американцем і запхнули в бобік, як собаку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути