пʼятниця, 24 червня 2016 06:10

"Не змогла в останню хвилину поцілувати її в голову. Бо не було куди"

Автор: Ярослав ТИМЧИШИН
  Водія львівської маршрутки Володимира Козака суд не відпустив під домашній арешт. Два тижні тому на пішохідному переході він збив 5-річну Вероніку Роман
Водія львівської маршрутки Володимира Козака суд не відпустив під домашній арешт. Два тижні тому на пішохідному переході він збив 5-річну Вероніку Роман

Два тижні перебуває у СІЗО 56-річний Володимир КОЗАК, водій маршрутки №3а у Львові. 10 червня на перехресті вулиць Шота Руставелі та Зелена наїхав на 5-річну Вероніку РОМАН. Дитина померла.

— Дівчинка була з бабусею й двоюрідною сестрою, — розповідає свідок Вікторія Чужба. — Перебігали дорогу на пішохідному переході. Водій у той час повертав і вирівнював маршрутку. Вони заскоро підбігли, їх стукнуло задніми колесами. Старша дівчинка встигла відскочити назад, бабуся теж вижила. Люди почали стукати у вікна маршрутки.

Водій зачинився в автобусі. Боявся самосуду. Машина патрульної поліції саме їхала за автобусом. Усе записали на відеореєстраторі. Водій був тверезий. ­Пасажири кажуть, що під час руху розмовляв по мобільному телефону.

— Ми побачили, що під колесами опинилася дитина. Відкотили автобус. Була вже нежива. Автомобіль наїхав прямо на голову, — пригадує інспектор поліції 26-річний Святослав Зенчак.

21 червня в Апеляційному суді Львова зібралися родичі затриманого Козака. Прийшли батьки загиблої Вероніки.

— Я хотіла подивитися в очі родичам убивці, — говорить мати загиблої Вероніки Анна Зьобер. На руках ­тримає 6-­місячного сина. — Очевидці кажуть, що водій перед собою побачив жовту ­маршрутку-конкурента. Злякався, що забере його пасажирів. Поспішив її підрізати. На переході було шість людей. Він на них поїхав. Моя дитина загинула через його захланність. Ще й по мобільному телефону розмовляв. Тепер хочуть так повести справу, аби винною зробити мою дитину. Кажуть, що він мені має виплатити мільйон гривень. Але моя дитина безцінна. Я не змогла в останню хвилину поцілувати її в голову. Бо не було куди цілувати. Бачила, як машина змивала кров з асфальту. Водій ще довго тягнув дитину по дорозі, — плаче.

— На відеореєстраторі чітко записано, що перед автобусом їхала жовта маршрутка, повернула. Не видно, де вона зупинилася. За нею рухався автобус, люди стояли на середині пішохідного переходу. Зупинилися, автобус на них рушив. Передом оминув, а задньою частиною наїхав. Гнав на великій швидкості, у нього стопи не спрацювали. Навіть не планував зупинятися, — додає батько Вероніки 38-річний Павло Роман.

Дружина водія Ольга Козак тримає в руці його мобільний телефон:

— На момент аварії розмови на телефоні не було. Розумію трагедію цієї родини, — каже. — Але мій чоловік не хотів смерті дитини. Він цей тягар буде нести ціле життя. Має 35 років водійського стажу. Тисячу разів їздив тією дорогою. Там пішохідний перехід не пристосований для зупинок. Надіємося, що до кінця суду родичі дівчинки зуміють пробачити. У нього серце болить, тиск до 180 скаче.

— Пішохідні переходи на поворотах — це маячня. Скільки разів було таке, що пасажири вискакували під колеса. Батько ж не п'є, не курить. Слідство якось неправильно йде. Стільки часу минуло, а ніхто не вилучив мобільний телефон, — каже син водія 35-річний Микола ­Козак. — Говорять, що батько розмовляв, коли наїзд трапився. Це неправда. Говорив о 16:27, коли стояв на світлофорі. Трагедія сталася о 16:30. Через хвилину він набрав диспетчера — та не відповіла. О 16:32 подзвонив мені: "Сину, біда сталася". За цей час жодного свідка не опитали.

Володимира Козака раніше притягували до адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху. 22 червня суд вирішив залишити його під вартою. Козак має двох дорослих одружених синів.

Батьки загиблої Вероніки Анна Зьобер і Павло Роман теж виховують двох синів.

Зараз ви читаєте новину «"Не змогла в останню хвилину поцілувати її в голову. Бо не було куди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути