четвер, 05 травня 2016 05:05

"Найважче було сказати про смерть сина дружині. Лесин крик чув увесь будинок"

Автор: фото з родинного архіву Артемчуків
  Єлисей Артемчук позує в кепці, що йому подарували на день народження. Увечері того ж дня хлопчик утопився в басейні
Єлисей Артемчук позує в кепці, що йому подарували на день народження. Увечері того ж дня хлопчик утопився в басейні

— Усе сталося за секунди. Одна жінка побачила сина під водою і покликала інструктора. Я пішов глянути, а то моя дитина лежить біля басейну. Рятувальник робить штучне дихання, перекидає через коліно. Замість води виходило багато рвотних мас. За годину до того ми поїли. Вже після смерті сина я дізнався, що людину можна реанімувати, навіть якщо вона 5 хвилин пробула під водою. Але рвотою може захлинутися за 15 секунд, — розповідає киянин 33-річний Олександр Артемчук.

22 квітня у столичному аквапарку "Дрім Айленд" потонув його син 4-річний Єлисей. Того дня у хлопчика був день народження. Відзначали з батьком і сестрою 6-річною Гло­рією. З ними була бабуся. Її імені Олександр просить не вказувати.

— Того дня Єлисей прокинувся радісний. Бабуся подарувала йому м'ячик і кепку з машинкою. Після обіду поїхали в аквапарк. Три тижні тому забронювали місця. Хотіли всією сім'єю. Але дружина Леся лишилася вдома з нашою донечкою 2-місячною Забавою. Коли сідали в машину, Глорія почала молитися. Я не надав цьому значення. Лише зараз розумію, що вона передчувала погане, — каже Олександр. — Ми зупинилися біля дитячого басейну. Він напівкруглої форми. На краях води — по кісточку. До центра глибина 1,6 метра. Я купався разом із дітьми. Бабуся спостерігала за нами з шезлонга. Діти були в рятувальних жилетах. Потім я їх зняв, щоб не холодили, — згадує.

— Я відійшов узяти кави собі й тещі, — продовжує Олександр Артемчук. — Єлисею дозволив покупатися. Бар — за 3 метри від басейну. Доки йшов, постійно обертався на малого. Плавати він не вмів і у воді був без жилета. Глорія — біля бабусі. Приніс каву. Теща сказала, що мало цукру. Я повернувся до кафе. Мене не було секунд 20. Сів на шезлонг. Кажу, час збиратися додому (були в аквапарку близько 4 год. — ГПУ). У басейні купалися десь 15 дітей. За ними спостерігали двоє рятувальників. Бачу, вони якогось хлопчика відкачують. Навіть думки не було, що то може бути мій. Я не чув ні криків, ні борсання у воді.

Приїхала реанімаційна бригада. Лікарі 40 хв. намагалися реанімувати дитину.

— Син лежав на мокрих матах. Я попросив перенести його на стіл. Усі старання були марні. О 19:15 констатували смерть Єлисея. У тещі в аквапарку стався напад. Найважче було сказати про сина дружині. Лесин крик чув увесь будинок. Експертиза показала, що Єлисей утопився. У легенях була вода, — розказує Артемчук.

Єлисея поховали 23 квітня. За фактом його смерті відкрили кримінальне провадження — проти батька й персоналу аквапарку. За халатність їм загрожує до п'яти років ув'язнення.

Олександр Артемчук родом із міста Новоград-Волинський на Житомирщині. Він — підприємець. Дружина — киянка. Винаймають квартиру.

— Через громадські організації та адвокатів проводимо паралельне розслідування. Хочу з'ясувати, як організована робота аквапарку в частині безпеки. Не можна допустити подібних трагедій у майбутньому, — каже 29-річний Сергій Танчак, дядько Єлисея Артемчука.

23 і 24 квітня аквапарк не працював. На сайті розмістили оголошення про санітарні дні. Коментувати ситуацію відмовляються.

Зараз ви читаєте новину «"Найважче було сказати про смерть сина дружині. Лесин крик чув увесь будинок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути