четвер, 18 жовтня 2012 05:00

На п'ять років можуть ув'язнити Ніну Москаленко

— Я припускала, що через хату мене зі світу будуть зживати. Пропонувала компроміс: дайте таку саму в іншому місці. Але вони зробили інакше, — розповідає киянка 47-річна Ніна Москаленко.

Вона лікується у гінекологічному відділенні пологового будинку №1. Щойно одужає, може потрапити до столичного ізолятора. Її звинувачують у заподіянні тяжких тілесних ушкоджень. За це загрожує до п'яти років в'язниці.

Ніна Москаленко працює вчителем української мови у військовому ліцеї ім. Івана Богуна. З матір'ю 80-річною Ганною Макарівною і сином 16-річним Ярославом живе у приватному будинку №14 у пров. Землянському, що на Печерських пагорбах. Тут — найдорожча земля у столиці, сотка коштує до $80 тис. Провулок межує з Національним ботанічним садом ім. Миколи Гришка, з пагорба видно бані Києво-Печерської лаври, пам'ятник "Батьківщина-Мати" й Дніпро.

Будинок №14 звели у 1950-х. За стільки років цегляні стіни почорніли, потріскали, шифер на даху порепався, дерев'яні вікна згнили. Хата має два входи. Одна частина належить Ніні Іванівні. Отримала у спадок від батьків. Іншою, згідно з документами, володіє Юрій Бабенко, якого Москаленки жодного разу не бачили. Двір поділений. Ніні Іванівні з матір'ю і сином належить близько 5 соток, Бабенку — смужка завширшки кілька метрів.

Навколо хати — сучасні кількаповерхові котеджі з вежами, мідними дахами, мармуровим оздобленням, височенними парканами й приватною охороною.

— Ця війна триває півроку, — розказує вчителька. — Сусіди хочуть поставити тут особняк. Але землі мало, треба знести всю хату і забрати всю землю. Пропонували мені продати свою частину або поміняти на іншу. Я погодилася б, якби давали хату в Києві, а вони пропонують десь у селі. Не хочу. То вони обгородили свою частину, залізли на мою територію, навезли циган, щоб мене вижили. Я не здавалася. Писала заяви у міліцію, прокуратуру. Ніхто не реагує. 25 вересня знову приїхали: "Продаєш чи ні? Останній раз питаємо". Я відмовилася. Тоді стали погрожувати прямим текстом: "Бабушка сдохнет, вас посадим, вашего сына, этого жирного тюленя, в армию отдадим или наркотики подкинем". За що мене судити, питаю. Все життя вчителькою пропрацювала, живу бідно. То вони придумали історію. Позаторік мій вітчим упав на льоду, отримав черепно-мозкову травму, помер. Рейдери сказали: доведуть, що то я його побила.

Ніна Москаленко так і не домовилася з сусідами.

— За 2 години дзвонять із Печерського райуправління міліції, запрошують під'їхати, — згадує. — Приїжджаю, а мені вручають постанову. Проти мене порушили справу "Умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене з метою залякування або примусу". Начебто 21 червня я напала на якогось Бондаря і пробила йому черепа.

Добу Ніна Іванівна провела у міліції. Наступного дня її повезли до слідчого ізолятора. Там у неї почалася кровотеча, тому відправили до пологового будинку №1. Всюди супроводжували конвоїри.

— Я знаю на 100 відсотків, хто поклав око на мою землю. Це — нардеп-"регіонал", генерал міліції. До мене приходила його дружина, просила продати землю, а я не погоджувалася. Мої джерела казали, що він заплатив 50 тисяч доларів, щоб проти мене порушили кримінальну справу, посадили, на хату наклали арешт і потім продали все йому. Є навіть проект будівництва на моїй ділянці.

Ніні Москаленко лікують пухлини у черевній порожнині.

— Плачу, читала Біблію, поки не забрали. Хотіли забрати і прокладки, але один пожалів. Крізь сон чула, як якийсь міліцейський начальник наказував нікого до мене не пускати, передач не брати, журналістам заборонити вхід. Цілодобово біля мене чергує конвоїр із дубинкою. Міліціонери дзвонили на мою роботу, попросили директорку під диктовку написати на мене характеристику. Вона мені про це розказувала. Обіцяла, що гріх на душу не візьме.

Хвору готують до операції.

— Вирізатимуть усі жіночі органи, бо багато пухлин. Це почалося 16 років тому, коли народжувала. Напевно, кесареве погано зробили, — плаче Ніна Іванівна. — Найбільше переживаю за маму й сина. Мамі 80 років, може не витримати цього всього. Ярик вчиться на архітектора, через цю всю історію пропускає заняття.

Справу Ніни Москаленко розслідує Денис Нечитайло з Печерського районного управління міліції. Пояснювати причину затримання відмовляється:

— Це таємниця слідства.

Прес-служба народного депутата, генерал-лейтенанта міліції 51-річного Василя Грицака розповсюдила заяву, що він не причетний до справи Ніни Москаленко. Не знайомий з нею і не претендує на її ділянку.

Зараз ви читаєте новину «На п'ять років можуть ув'язнити Ніну Москаленко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути