середа, 18 липня 2012 05:15

"Це режимний стратєгічєский об'єкт. Всьо опломбовано"

Вертолітний майданчик у селі Пекарі під Каневом Черкаської області офіційно запрацював 1 червня. Його збудували за вказівкою президента Віктора Януковича і відкрили торік восени. Вертодромом мали би користуватися туристи, які хочуть відвідати Музей Шевченка в Каневі. Термінал може обслуговувати 50 пасажирів на годину. Він підпорядкований міжнародному аеропорту Бориспіль. Політ із Києва сюди триває 30-40 хв.

— Туристів у нас не побільшало. А хто прилітає на майданчик, то хіба ми бачимо? То ж у селі за кілька кілометрів від Канева. Нас туди навіть не пускають. Готуємо видання про транспортне сполучення з музеєм, то навіть фото не дали зробити, — розповідає в Музеї Шевченка жінка-екскурсовод.

З Канева до майданчика йдемо пішки новою дорогою. Вздовж неї дорожні знаки, свіжа розмітка. За кілька сотень метрів від Чернечої гори на "Мітцубіcі Паджеро" нас підбирає 35-річний Ігор Дудинський. Він їде в Пекарі.

Минаємо поворот до села. Туди веде стара дорога.

— У цьому селі Тарас Григорович землю хотів купити, хату построїти, — каже Дудинський.

Біля воріт вертодрому нова дорога закінчується. Термінал огороджений 2-метровою сіткою, зверху — колючий дріт. По периметру через кожні 30 м установлені відеокамери, через 60 м — детектори руху. На чотирьох стовпах — по три потужні прожектори.

Стаємо на узвишші. Згори видно 10 майданчиків. Територія поросла високою пожовклою від спеки травою. Крім найбільшої білої споруди з тонованими вікнами — пасажирського терміналу — є ще кілька службових будівель.

О 17.30 стукаємо у двері контрольно-пропускного пункту. З них визирає заспаний чоловік у білій футболці й камуфляжних штанях.

— А гелікоптер сюди можна викликати? — питаємо.

— Ви шо, політать хочете? Сьодні вихідний, вряд лі. А вопше, мабуть, можна, — мляво відповідає чоловік років 25. Називається Віталієм.

— У вас скіки грошей нема, — додає другий охоронець, років 45. Біля нього на столі банка з цукром і кружка з чаєм.

Запитуємо у Віталія, чи прилітали в його чергування вертольоти.

— Ви ж самі бачите, що вертольоти літають — аж тучі сходяться, — іронізує. — Але мені фіолєтово. Мені головне відчергувати.

Просимося на територію.

— Запрєщєно. Це — режимний стратєгічєский об'єкт. Всьо опломбовано. Як хтось прилітає, то начальство приїжджає і знімає пломби. Ми туда самі імєєм доступ тіки в крайніх случаях, — каже Віталій.

Тут вахтовим методом працюють охоронці з Черкас. Заступають на 15 днів. Живуть на території, їжу їм привозять. Віталій за вахту отримає 1500 грн.

Ідемо в бік села. На велосипеді обганяє місцевий Юрій Мудрицький, 35 років. Однією рукою кермує, другою тримає чорно-біле кошеня.

— Лучше би вмєсто етой карусєлі дорогу по селу зробили. Од Тарасової гори до площадки проклали, а в селі — ужас і кошмар які дороги, — каже. — Для людей від нього ніякої пользи. Ну а шо? Прилетів хто-то на празник, сіли в машину й поїхали до гори. В етом году раза два прилітали.

Навпроти майданчика — дачний кооператив. На найближчій до майданчика ділянці Анатолій Веременко, 72 роки, прополює полуниці. Запитуємо, чи не заважають спати гелікоптери.

— А шо, вони вночі літають? Їх і дньом нема. Поки строїли — літали. А тепер Янукович один раз прилетів на Тарасові дні — і всьо. Сусіди казали, шо в моїй теплиці СБУшніки сиділи, охрана його. Добре, шо ні мене, ні дружини в той день не було тут, бо загнали б у хату, сказали телевізор дивиться. Ніхто сюди не літає. А нє! Брешу. Був два тижні назад красівий такий вертольот.

Найбільшим позитивом цього проекту вважає нову дорогу:

— Осінню і весною по коліна в грязі лізли, а зараз — велосипедом можу їхати. Може, колись тут такого настроять, що вертольоти будуть, як автобуси, їздить. А зараз чого — на дачу мою дивиться?

Дорога в село заросла споришем та амброзією. Виходимо на вул. Молодіжну. Там живуть учителі, яким мали дати землю на тому місці, де зараз майданчик.

— Нам замість тих паїв виділили рядом із площадкою, — пояснює 44-річна Ірина Миколаївна, вчителька молодших класів. — Дали землю, але ніхто на ній нічого не робить. У селі техніки немає, а городів у нас і так вистачає. Приїжджав Янукович на Шевченківські дні, то 2 часа не можна було пройти в радіусі кілометра. Усі ж бояться, а шо вони там бояться, хтозна. По селу не ходили, але біля вертодрома вигрузилися люди в штатському. Дочка з подружкою хотіли до Дніпра піти — не  пустили. Стояли через кожні 2 метри, сказали прийти через 2 часа.

У селі — з півтисячі людей. Школу закрили. Дітей возить автобус у сусідню Хмільну. Люди живуть із городів.

На старій дерев'яній лавці сидить сивий чоловік.

— Та як нам живеться? Поганенько, — зітхає Олександр Маринич, 69 років. — Із майданчика ніякого толку. Абсолютно. Чую, що реве, бачу підіймається, летить сюди на гору, — показує в небо. — Останній раз днів п'ять тому прилітав жовтий вертоліт з двома буквами "П".

— Зір маєте добрий?

— Нє-є, — протягує чоловік. — Там літери, як моя палиця, — показує метрову ковіньку біля лавки. — У нас літом майже половина наєзжих. З Києва, Черкас, Канева, і всьо — біднота. Хат багато пустує, люди повимирали. Молодих дуже мало. Оце, як ми додохнемо, то не буде кому й картоплини посадити. Зараз вісім корів на село, а в 1960-х було — 67. Трилітрова банка молока — 15 гривень.

На будівництво вертолітного майданчика виділено з бюджету 96 млн грн. Недавно дали ще 27 млн на опорядження території та укріплення берегової лінії.

Аеротаксі літає до Львова, Харкова та Дніпропетровська

У Києві відкрили вертодром "Дніпро-1" на Парковій алеї. Його побудували для президента Віктора Януковича, щоб він гелікоптером добирався на роботу і президентським кортежем не створював заторів у столиці. Також звели майданчик у президентській резиденції "Межигір'я".

Зі столичного вертодрому літає аеротаксі. За 25 тис. грн за 1 год. 5-місний вертоліт може доставити пасажирів у Львів, Харків та Дніпропетровськ.

Великий вертодром у Ялті використовують для екскурсійних польотів над південним узбережжям Криму. Ціна години польоту — 6 тис. грн.

Усі аеропорти обласних центрів здатні приймати вертольоти.

 

19

вертолітних майданчиків міська влада Києва хоче побудувати до кінця 2012 року. Їх розмістять біля великих лікарень. У мерії кажуть, матимуть можливість оперативно доправляти хворих до спеціалізованих центрів.

 

Зараз ви читаєте новину «"Це режимний стратєгічєский об'єкт. Всьо опломбовано"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути