середа, 25 квітня 2012 00:30

31 корову зарізали за рік

Автор: Фото: Михайло ПЕРКОВ
  Бродячі собаки розтягують сміття на стихійному звалищі за селом Пліщин Шепетівського району Хмельницької області. Сюди скидають непотріб селяни і мешканці райцентру
Бродячі собаки розтягують сміття на стихійному звалищі за селом Пліщин Шепетівського району Хмельницької області. Сюди скидають непотріб селяни і мешканці райцентру

У селі Пліщин Шепетівського району Хмельниччини найбільше у районі корів, хворих на лейкоз. Місцеві звинувачують стихійне звалище, біля якого пасеться худоба.

— В прошлом году 31 корову зарізали, — зітхає місцевий Олександр Шинкарук, 66 років. — У якої лейкоз найшли, яку надуло. Бо вони ходять біля того смітника. Не вгледів — пішла, з'їла кулька, живота здуло. Не встигнеш дорізати — здохне.

Пліщин за 5 км од райцентру. Тут понад тисячу жителів. За селом є легальний смітник. За вивіз одного мішка комунальники правлять 2 грн. 10 років тому хтось викинув мотлох у ярок біля крайніх хат. Відтоді люди почали скидати непотріб там, утворилося стихійне звалище. Зараз має зо 5 га, до найближчих хат — 40 м.

— Це ужас якийсь, — розказує 43-річна Ірина Рябова. Її хата неподалік. — На тому тижні хтось підпалив мусор. Пластмаса горить, ми чуть не почаділи. Вогонь підступив до самих хатів. Подзвонили лісникові. Той викликав пожарників. Трактором оборали землю, щоб будинки не погоріли.

— Оце пару днів назад приїхала машина, привезла гору памперсів, — додає її сусідка Валентина Корнійчук, 43 роки. — Я вибігаю: "Нашо сипеш?" А він: "Усі вивозять, і я везу". Й поїхав. Шо ти йому скажеш.

На смітнику купи поліетиленових пляшок, памперсів, дохлі собаки й коти.

— Такого хоч відбавляй, — Олександр Шинкарук торкає ногою метвого пса. Тіло почало розкладатися, його обсіли мухи. — Здох кінь — везуть сюди. Корова — тоже.

Поряд зі звалищем живуть 12 сімей. У кожній є діти.

— Гляньте, що твориться. А сьогодні рано я вже все визбирувала, — Людмила Недосип із крайньої хати збирає поліетиленові пакети, що їх вітер розносить подвір'ям і городом. — Моїй доці Віці 15 років. У неї цілий рік температура 37. Врачі не знають, що то таке. У мене постоянні головні болі. Криницю прийшлося накрити, бо сміття наносить. Та яка то вже вода. На палець усякої гидоти плаває.

Селяни скаржилися на смітник до сільської ради і районної санітарно-епідеміологічної станції.

— Ми щороку там прибираємо, але щороку насипають, — розводить руками голова Пліщинської сільради 49-річна Тетяна Квітницька. — Офіційний смітник — за 3 кілометри від села, ніхто не хоче тратити солярку. Сюди везуть і з Шепетівки, й наші.  Зверталися в міліцію — нуль результату. Ми, канєшно, приберемо, але люди знову накидають.

— Головного лікаря нема, — секретар районної СЕС стишує музику, яка лунає з динаміків комп'ютера.

Заступник голови райдержадміністрації 53-річний Юрій Лінник обіцяє перевезти мотлох зі стихійного звалища на офіційне.

— Усе приберемо, дамо вказівку санстанції взяти проби вод, — запевняє. — Люди везуть непотріб не через відсутність грошей, а через відсутність культури.

Кожен викидає 500 кілограмів сміття щороку

В Україні щороку викидають 25 млн кубометрів побутового мотлоху — кожен українець продукує в середньому 500 кг сміття. Територія країни 603 тис. кв. км. Тобто щороку на 1 кв. м. території падають 40 мл побутових відходів.

 

Зараз ви читаєте новину «31 корову зарізали за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути