
Садівник 65-річний Валентин Кравченко з Черкас виноградну лозу Лора на зиму не прикопує. Утеплює її опалим листям і накриває старим шифером чи листовим залізом.
— Прикопування має кілька недоліків. Це забирає багато часу та сил, бо засипати лозу треба по всій довжині. А якщо зима видасться дощова та тепла, виноград півроку лежатиме в сирому ґрунті. Тоді розвинуться хвороби.
Наприкінці жовтня — на початку листопада, коли настають стабільні заморозки й опаде більшість листя, садівник обрізає виноградну лозу. Залишає на кожному кущі, залежно від його віку, чотири-шість рукавів.
— Два найнижчі, з двома бруньками — рукави заміщення. Вони не плодоноситимуть, але даватимуть лозу на наступний рік. Два чи чотири пагони лишаються для врожаю. На рукавах плодоношення залишаю не більше 10 бруньок. Цю лозу пригинаю до землі та припинаю в двох-трьох місцях зігнутими у скоби дротами. Не треба боятися добре притискати стебла. Лоза достатньо гнучка і не ламається при згинанні. Таке може статися тільки тоді, якщо розгинати два суміжні пагони в протилежні боки.
Застерігає не зв'язувати всю лозу одним жмутом, а розділити на два пасма. Прикріпивши стебла до землі, уздовж насипає сухе листя, накриває шиферинами чи залізом. Притискає камінцем.
— Хто має можливість нарізати в річці чи ставку очерету, то добре вкривати й ним. Стебла зв'язують мотузкою в неширокі лати. Листя має бути сухе, щоб не розвелася цвіль, бо заражений виноград більше хворітиме влітку. При такій зимівлі для лози ідеальні умови. Там же сухо та тепло. Минулої весни, як знімав у березні після танення снігу шифер, то в листі спав їжачок.
Кущ формують восени
— На відміну від дерев, стара виноградна лоза не затягує рани на місцях зрізів, — каже садівник із селища Олександрівка на Кіровоградщині 40-річний Олександр Ящук. — Тому обрізати її не можна так, як на деревах "на кільце". Слід залишити сантиметр-півтора пенька. Він із часом присохне. Якщо ж з різати при стовбурі, то його частина відімре. Через порушення сокоруху згодом рослина хворітиме, всихатиме.
Виноград найкраще обрізати не навесні, а на зиму. Тоді повністю формують кущ на наступний рік. Якщо підрізати навесні, то з початком сокоруху лоза довго сочитиметься, втрачатиме поживні речовини.
Коментарі