понеділок, 23 вересня 2013 00:15

Виноград до січня тримають у воді з вугіллям

Автор: фото: Мирослава Соколова
  В’ячеслав Оніщенко у вересні вкорочує пагони до двох з половиною метрів
В’ячеслав Оніщенко у вересні вкорочує пагони до двох з половиною метрів

40-річний В'ячеслав Оніщенко з міста Вишгород на Київщині закладає грона винограду на зберігання. На Новий рік та в січні має свіжий. Керує садовим центром "Північне виноградарство".

— У Північній, Центральній та Західній Україні найкраще зрізувати для закладки на зиму середньостиглі сорти. Ранні не лежатимуть. Пізні не дозрівають, бо бракує сонця. Із білих беру сорт Кеша, з рожевих — Рожева димка. Темні добре лежать — Молдова, Кардинал.

Грона зрізує з пагоном. Вибирає підгнилі, сухі й зелені ягоди. Не миє. Намагається не торкатися їх. Щоб не псувалися, мають залишитися у поволоці.

— Якщо живете в місті, покладіть грона в низ холодильника. Головне — сухе, прохолодне, темне місце. Я підвішую за лозу до стелі погреба. Якщо там є картопля, виноград може натягнутися її запахом. Так само яблука.

Виноград добре лежить у підвалі в пляшках з водою.

— У півлітрову пластикову наливаю води і встромляю лозу. Так зберігав. Укидав таблетку-дві активованого вугілля, щоб вода не пліснявіла.

Радить виноградарям укривати землю навколо кущів соломою, сіном чи плівкою. Влітку це береже від випаровування, взимку — від вимерзання. Восени захищає від розтріскування ягід.

— Мульчувати не пізно й тепер, якщо ягоди цілі. Лоза швидко тягне воду. Її тиск в ягодах стає дуже сильний, шкуринка не витримує і лопає. Як ґрунт накритий, то менше всотує вологу.

Стиглий виноград не тримає на лозі до затяжних дощів.

— Зриваю, щоб ягоди не вимокали й не гнили, зберегли духмяність сонця. Стиглість усього винограду визначаю за смаком ягоди всередині грона.

Лозу чеканять у вересні

В'ячеслав Оніщенко у вересні чеканить пагони — вкорочує до 2-2,5 м.

— Лоза росте без упину, поки тепло. Може і до листопада. Якщо не спинити, погано підготується до зими. Не задерев'яніє, бо весь час буде в активному рості.

Стебла винограду, що не задерев'яніли, вимерзають. У вересні для кращої зимівлі виноград обприскують. У 10 л води розчиняють 40 г калійно-фосфорних добрив. Обробляють кущі одразу після збору врожаю.

Зараз ви читаєте новину «Виноград до січня тримають у воді з вугіллям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути