понеділок, 05 вересня 2016 00:45

В однорічних півоній зривають усі бутони

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.vk.me
  Для омолодження п’ятирічні кущі півоній розділяють на кілька частин.  Молодші чіпати не варто — вони ще не зміцніли
Для омолодження п’ятирічні кущі півоній розділяють на кілька частин. Молодші чіпати не варто — вони ще не зміцніли

Рослина не любить затінок.

— Недавно в книжці прочитала, що півонії ростуть на одному місці 10 років. Моїм біля хати понад 20. Ще мама садила. Я продовжила. Маю квітник, — каже Світлана Стапанишина, 45 років, з міста Чуднів на Житомирщині.

Півонії найкраще розсаджувати в серпні - вересні. До цього часу в них відмирають усмоктувальні корінці, залишається кореневище. Його можна розрізати на частини. Якщо робити це навесні, то корінці обламаються і квітка пропаде.

— Кожні п'ять років омолоджую кущі. Для цього розділяю їх на кілька частин. Раніше рослину чіпати не варто — вона ще не зміцніла й може пропасти і молодий кущ, і маточний.

Викопують яму завглибшки 60 см. Змішують звичайну землю з компостом або перегноєм. Під кожен кущ вносять 200 г гашеного вапна і 300–400 — попелу. Від основного куща відгортають землю на глибину 6–8 см. Найбільші бруньки відрізають зі шматочком кореневища, 5 см. Корінь куща ріжуть гострим ножем, щоб не посікти в різних місцях. Маточний кущ після відділення живців знову засипають.

Кущ обкопують, обережно розхитують вилами. Потім виймають із землі. Наземну частину обрізають майже до кореня. Якщо всередині кореневища є гниль, дезінфікують темним розчином марганцівки. Відділені частини повинні мати частину кореневої шийки з трьома-чотирма вічками й кількома корінцями. У центрі ями насипають горбок 5–10 см. На нього встановлюють і розправляють коріння вниз, засипають землею.

— Півонії не ростимуть де попало. Не люб­лять тіні. Біля них не має бути дерев, зарослів кущів і стін.

На кущі зацвітають багато бутонів. Половину з них обламують. Тоді квіти будуть великі. Рослина виснажується і не може дати всі такі. У перший рік необхідно зрізати всі бутони.

Зараз ви читаєте новину «В однорічних півоній зривають усі бутони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути