пʼятниця, 05 липня 2013 07:16

Урожай ківі збирають у жовтні

— Торік відпочивали на Закарпатті. Звідти привезли цілий ящик ківі, яке виростили в Ужгороді. Дружина наварила варення та джему. З решти я приготував настоянку, — розповідає львів'янин Микола Перчій, 53 роки.

Цього року навесні він із дружиною Іриною Петрівною, 52 роки, поїхав по саджанці ківі. Вирішили вирощувати плоди на дачі поблизу Львова.

— Ківі цвіте у кінці травня — на початку червня, — говорить ужгородський селекціонер Генріх Стратон. Із 1992 року він із батьком вирощує цю екзотичну рослину в Ужгороді на ділянці. Сорт назвали Ківі Карпат Cтратона, варіант Валентайн.

— Доглядати набагато простіше, ніж за виноградом. Не потрібно отрутохімікатів, тому що у нас немає ні шкідників, ні хвороб цієї рослини. Плоди отримуємо екологічно чисті. У Новій Зеландії та інших місцях, звідки до України імпортують ківі, рослини обробляють. Не використовую міндобрив, кущі прекрасно ростуть на ужгородському ґрунті. Але ківі погано розвивається у важкому глинястому. Рекомендую додавати торф, листяний перегній, річковий намул.

Щороку збираю з них 500-700 кілограмів плодів

Для проріджування і формування обрізують із кінця травня до серпня. Під час укорочення плодових пагонів слід залишати більше бруньок, ніж у винограду.

— Восени, взимку і ранньої весни до появи листя обрізувати не рекомендую, бо місця пошкоджень при весняному сокорусі будуть сильно текти. Якщо довго немає дощів, ківі потребують поливу, а також мульчування тирсою, листям.

За шпалерного способу вирощування зручніше збирати врожай у промислових посадках. Якщо ж рослину пустити на металеву горизонтальну опору, плодів можна отримати більше.

— На моїй ділянці сім соток землі на металевих опорах ростуть близько 30 кущів, — додає селекціонер. — Щороку збираю з них 500-700 кілограмів плодів. Дозрівають у кінці жовтня. Дуже солодкі й ароматні,  добре зберігаються в прохолодних приміщеннях до весни. У них кращий смак, ніж в імпортних. Ті плоди збирають незрілими, після чого обробляють препаратами для тривалого транспортування і зберігання.

Стратон вирощує в контейнерах саджанці ківі, які можна висаджувати о будь-якій порі року, зокрема й улітку. Рослина за сприятливих умов виростає до 3 м за сезон.

Зараз ви читаєте новину «Урожай ківі збирають у жовтні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути