понеділок, 27 лютого 2012 07:45

Українська хурма має присмак рому

У селищі Плодове на Херсонщині продають саджанці хурми, придатні для українського клімату. У місцевому розсаднику вирощують понад 50 видів дерева. Садовод із Одеси 61-річна Ольга Малініна шість років тому купила кілька саджанців.

— Хурма прижилася в Україні ще з 1950-х років, — розповідає. — Привезли саджанці з США, саджали на півдні, на Одещині. Але сорти виявилися слабкі, не витримували морозів. Паралельно в США виводили морозостійку хурму. Їхній персимон віргінський — так по-науковому називають це дерево — витримує до 35 градусів морозу і росте в центральних штатах. Там зима така сама, як і в нас.

1996 року в Новій Каховці створили експериментальний сад. Саджанці прижилися. Деякі сорти витримали зиму 2005-2006 років. Ними зацікавилися садоводи.

— Це сорти Росіянка, Гора Говерла, Джон Рік, Сосновська. У Новій Каховці в людей бачила новий сорт Гора Роман-Кош. Плоди красиві, великі, завбільшки як великі яблука. І багряні.

Зараз саджанці можна придбати і в приватних фірм. Коштують від 100 грн.

— Мене попередили, аби садила на освітленій ділянці. Так і зробила. Пожертвувала хорошою грядкою полуниці, щоб висадити всі деревця.

Радить добре поливати хурму — вона любить вологу. Також не давати переростати у дерево. Найкраще обрізати кущем на кілька метрів. На зиму господиня вкриває кореневища землею. Перші кілька років гілки примерзають, але весною швидко відновлюються. Що довше росте хурма, то легше переносить великі морози.

— Плоди не такі, як у супермаркетах. Наші завбільшки як невеликі яблука. Але солодкі, не такі терпкі. Мають присмак рому.

Достигає хурма в жовтні — на початку листопада. У погребі може зберігатися два місяці.

— З неї можна робити компоти, муси та джеми. Коли знайомих і родичів пригощаю варенням із хурми — дуже дивуються. Думають, варю його з купованих фруктів.

Зараз ви читаєте новину «Українська хурма має присмак рому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути