понеділок, 20 серпня 2012 05:30

Троянди щеплять на шипшину

48-річний Дмитро Пагутяк із Хоросткова на Тернопільщині в серпні розмножує троянди окуліровкою.

— Після щеплення брунька не росте, спить до весни. Окулірувати троянди можна цілий рік, але в серпні найкраще, бо гарно рухається сік, а кора відстає від деревини. Бруньки приживаються зазвичай усі.

За підщепу бере шипшину собачу. Вона стійка до хвороб, добре переносить мороз, швидко росте. За тиждень до окуліровки ділянку, на якій росте підщепа, щодня добре поливає. Коли кора в шипшини легко відходить, починає щеплення.

— Живці вирізаю з середини відцвілих пагонів. Там великі бруньки. Однорічні пагони, які не цвітуть, не годяться, бо водянисті та не приживаються. Живці заготовляю вранці того ж дня. Але можна зрізати раніше і потримати пару днів у погребі. Підів'ялі краще приживаються. Бруньку зрізує з корою завдовжки 1,5 см.

— Стеблину залишаю. Із нею легше вставляти бруньку під кору. Видаляю деревину повністю. Оголюю в підщеп кореневу шийку. Кору протираю чистою тканиною. Роблю розріз у формі букви Т і запихаю бруньку троянди. Потім обв'язую целофановою плівкою. Бруньку залишаю відкритою. Підсапую кущ землею.

За два тижні перевіряє, як прижилося. Жива брунька і кора зелені. Прищеплене стебло легко відпадає. Якщо кора почорніла — брунька загинула.

Зараз ви читаєте новину «Троянди щеплять на шипшину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути