понеділок, 30 листопада 2015 06:00

Теплицю до зими миють вареним милом

Автор: ФОТО з сайта www.fazenda-lesnoy.ru
  Теплиця з прозорим шифером добре тримає тепло
Теплиця з прозорим шифером добре тримає тепло

Наприкінці листопада, коли в теплиці нічого не росте, її готують до зими. Якщо має каркас, накритий поліетиленом, його знімають. Узимку потріскає від морозу. Щоб убити бактерії, перед тим, як скласти й занести плівку в комору, дезінфікують водою із хлоркою, просушують.

— То такий клопіт. Я мав парники під клейонкою. Вона рветься від вітру, тепло не тримає. Покрив каркас прозорим шифером, зі скла. Тримає тепло ще й від сонця нагрівається, — розповідає 52-річний Петро Плаксійчук із райцентру Тетіїв на Київщині.

Наприкінці листопада господар виносить із теплиці залишки бадилля рослин, мотузки, якими підв'язував їх. Оновлює ґрунт і дезінфікує приміщення.

— Якщо мити з балона, яким жуки пирскати, то можна добавити трохи хлорки. Найлегше теплицю обробляти сірчаними шашками. Вони в садових магазинах є. Головне, спочатку провірити, щоб щілин у теплиці не було, добре двері приставали. Кинув шашку, вона подиміла, постояла теплиця пару днів закрита й ніяких хвороб. Навіть фітофтора виводиться.

Прокурену теплицю миє зі шланга зсередини та ззовні. Що чистіша, то краще в неї проникає світло. Для екологічного прибирання у воду для миття теплиці додають господарське мило. Шматок труть на тертку і в 2 л води доводять до кипіння. Мило розчиняється. Дві склянки холодної мильної маси наливають у відро води й обприскують скло теплиці зсередини. Коли висохне, ще раз миють чистою водою.

— Щоб не було грибків, колись міняв ґрунт. Зараз із сучасними засобами можу не робити цього. У відро води додаю 50 грам метерезину — це такий препарат. Дротянка, личинки хрущів — усе бере. Цього року зробив експеримент. Не виривав помідори й огірки з корінням. Тільки бадилля зрізав на рівні землі, а кореневище залишив. Зверху попирскав, й буде органіка, додатковий дренаж. Якщо до весни не перегниє, тоді повириваю.

До зими в теплиці перевіряють шибки. Тріснуті, навіть злегка, замінюють. Інакше в мороз лопнуть повністю.

У снігопад відкривають дах

Взимку Петро Плаксійчук закидає сніг у теплицю. Утрамбовує.

— Що більше там снігу, то краще зволожиться земля. Менше поливатиму, — розказує.

Снігом також набиває ­залізні діжки. Весною має талу воду для поливу розсади. Якщо теп­лиця сконструйована так, що зверху можна відкрити вік­но, то це роблять, аби сніг одразу падав у середину.

Зараз ви читаєте новину «Теплицю до зими миють вареним милом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути