понеділок, 22 лютого 2016 07:55

Редиску на підвіконні підсвічують лампами

  Редис сіють в середині лютого. Врожай збирають за місяць
Редис сіють в середині лютого. Врожай збирають за місяць

— Чотири роки експериментувала, доки навчилася вирощувати редьку в квартирі, — розповідає програміст із Києва 27-річна Ангеліна Татарченко. — Тут є дві проблеми. Або коренеплоди ростуть сухі й несмачні, або корінець має покручену волокнисту структуру.

Жінка працює вдома. Давно хотіла виростити город на підвіконні.

— На вікні ростуть зелена цибуля, кріп, салат, петрушка, — каже Ангеліна. — Редису тепле й сухе повітря від батарей не підходить. Саме через це стає в'ялим й волокнистим. Для домашнього городу беру скоростиглі сорти. Висаджую до середини лютого.

Насіння замочують у холодній воді або розчині препаратів для росту. Сіють редиску в пухку, некислу ґрунтову суміш. У кислому середовищі покриється чорними плямами і буде суха. Ангеліна змішує дві частини городньої землі або торфу, чотири — перегною і одну — піску.

— На дно ящика кладу камінці. Від краю до ґрунту має лишитися ­10–12 сантиметрів, щоб за потреби досипати землю, — пояснює. — Форми для посіву беру прямокутні чи квадратні, великого об'єму. Редис не любить горщиків для квітів. Має рости грядкою, як на городі.

Ящики ставить під шафу в темне, тепле місце. Коли насіння зійде, переносить у прохолодніше місце.

— У моїй квартирі це кладовка, де ставлю банки. Можна також перенести в підвал, якщо до нього є доступ. Ідеальна температура 1–2 градуси тепла, редька може витримати й 8–12 градусів, але чим вище, тим більша ймовірність, що рослина викине ­стрілку.

Паростки редиски радить підсвічувати люмінесцентними лампами, щоб "день" тривав не менше 12–14 годин на добу.

— Якщо світла мало, а тепла — з надлишком, то виросте лише витягнуте бадилля, — каже Ангеліна. — Поливаю щодня, але стараюсь не перелити. Ґрунт після зволоження радять розпушувати, додатково підживлювати не треба.

Зараз ви читаєте новину «Редиску на підвіконні підсвічують лампами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути