понеділок, 17 червня 2013 05:45

Полуницю підживлюють компостом із-під грибів

Із кінця травня продають розсаду полуниці з цвітом і зав'яззю. Таку садити найкраще. За літо кожен кущ пустить іще по кілька пагонів із розетками молодих кущів. Їх розсаджують восени. З одного купленого будуть щонайменше три. Наступної весни цвітуть і добре родять. Із урожайного сорту на гарному ґрунті за правильного догляду мають від 300 кг ягід із сотки.

— Можна й до півтонни з сотки зібрати, коли кущі розростуться. Але я не ягоди, а розсаду вирощую на продаж. На п'ятьох сотках вміщуються сортів 40. Кожного по десятку,— розказує Анатолій Мондзолівський, 55 років, агроном із села Дідівщина Фастівського району Київщини.

Від травня возить у Київ на продаж кущі полуниці.

— Садити можна з весни й до морозів. Якщо купили з цвітом та зав'яззю чи й стиглими ягодами, плодоніжку треба обрізати при низу куща. Тоді не буде тягнути соки. Вся сила піде на вкорінення. До осені ще дасть вуса.

Радить садити так, щоб на метровому ряду вміщалося вісім кущів. Відстань між рядками 35-40 см. Через кожні два залишають стежку. Нею ходять, щоб збирати врожай, обрізати вуса, поливати.

— Треба менше топтатися між кущами, аби не пресувати землю. Тоді не руйнуються капіляри, в яких зберігається волога. У мене ґрунт ворушиться від дощових черв'яків. Копнеш — їх море. Вони найкращі розпушувачі землі.

Практикує органічне землеробство. Не оре город, не вносить хімічних добрив, мульчує землю. Під полуницею вкриває її соломою.

— У Великій Британії вся полуниця на соломі, її там так і називають — "солом'яна ягода". Чиста, не заражається грибком від вологого ґрунту, а головне — земля не висихає. Торік за сезон тричі поливав. Цього року — двічі. А мій сусід, в якого полуниця не замульчована, разів 10 воду лив.

Добре мульчувати й хвоєю. Вона містить мікроорганізми лісового ґрунту. Рослина не боїться хвойної кислотності. Така мульча відлякує колорадських жуків. Від борозняків — личинок хруща, які під'їдають корінь, — Анатолій Мондзолівський раз на рік поливає культуру розчином нашатирного спирту. Одну аптечну пляшку використовує на 5-6 л води. Щоб рослина не хворіла й на листі не було бурих плям, на відро води дає 2-3 л сироватки, вкидає жменю попелу й 100 г карбонату. Розчином пирскає полуницю.

— Попіл має бути з дерева чи соломи. Тоді це чисті фосфорно-калійні добрива. Їх навіть додаю під час посадки. Саджу полуницю в ямку з водою. Не копаю, щоб не перевертати землі, а роблю заглиблення гострим предметом. Ґрунт загорнув, а зверху присипаю перегноєм із компостної ями, попелом і накриваю мульчею. Поливаю чи дощ — пожива йде в ґрунт під кущ. Добре класти компост, у якому росли гриби. Беру його в людей, що вирощують на продаж шампіньйони, гливи.

Радить також підсипати сухим листям із курячим послідом.

10 разів обробляють препаратами полуницю під час промислового вирощування. Така ягода не мокра, рівномірно забарвлена, не пахне. Вирощена екологічно — кислувата, запашна, з білим носиком.

Ремонтантні сорти плодоносять до морозів

Найбільший попит цього року на сорт полуниці Італійська мармелада. Він середньостиглий. Дозріває, коли відходить рання полуниця. Завжди дає рясний урожай великих ягід. Невибагливий.

— Із ранніх найчастіше питають Розанну Київську. Добре йде середньостиглий голландський — Симфонія. Ці сорти не вироджуються. Головне — хороший ґрунт і мульчування. З пізніх добре взяти японський сорт Чамора Турусі, — каже Анатолій Мондзолівський.

Ремонтантні сорти дають до чотирьох урожаїв на рік. Агроном радить садити американський Кардинал чи Королева Єлизавета.

— З ремонтантними більше мороки, хоч ягоди є від червня до морозів. Сезонний сорт відродив — і все. А ремонтантний увесь час у цвітінні й плодоношенні, тому треба вдвічі частіше поливати, постійно збирати ягоди. Також вони гірше розмножуються, дають менше вусиків.

Зараз ви читаєте новину «Полуницю підживлюють компостом із-під грибів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути