пʼятниця, 20 травня 2011 09:00

Полуницю обприскують настоянкою з кульбаби й мила

Автор: фото: МИРОСЛАВА МИГИДЮК
  Надія Хавруцька з міста Костянтинівка на Донеччині збирає полуницю. Каже, урожай залежить від догляду за рослиною під час цвітіння
Надія Хавруцька з міста Костянтинівка на Донеччині збирає полуницю. Каже, урожай залежить від догляду за рослиною під час цвітіння

— Маю багато полуниці щороку, — каже Надія Хавруцька, 50 років, із містечка Костянтинівка на Донеччині. — Мінеральних добрив ніколи не купую. Це і гроші лишні, і в ягодах збираються нітрати.

Жінка підживлює полуницю курячим послідом та коров'яком. Від довгоносика та інших шкідників обприскує цвіт часниковою настоянкою. 700 г подрібненого часнику заливає 10 л окропу. Наступного дня розводить водою у співвідношенні 1:7. Цей розчин є антибактеріальним, профілактичним від різних хвороб. Також добре посадити між рядами часник. Запаху бояться слимаки, які їдять ягоди.

— Обприскувати полуницю можна настоянкою із кульбаби. Кілограм її листя заливають 3 літрами води, настоюють три дні. Проціджують і перед використанням додають столову ложку потертого господарського мила. Так буде краще прилипати до рослини.

Перший раз обприскують із появою бутонів, другий — після збору урожаю. Такий догляд допомагає боротися із сірою гниллю. Ягоди, вкриті сірим мохом, не можна залишати на кущах чи грядці. Гниль — грибкова хвороба, яка швидко поширюється.

Якщо на листі полуниці з'являється сірий наліт, це борошниста роса. Її виводять розчином із 50 г соди, 10 л води та 50 г господарського мила. Ним обприскують.

Надія Хавруцька поливає рослини після кожного збору плодів. Не варто збирати урожай після дощу. Мокра полуниця швидко погниє. Щоб ягода швидше підсихала і була червонішою, у період цвітіння її слід промульчувати. У міжрядді розкласти голки хвої, стружку, кору, тирсу, солому. Це пригнічує ріст бур'янів, зберігає вологу у ґрунті, полегшує збір ягід.

Після плодоношення солому згрібають і спалюють. Із нею згорає частина листя, знищуються хвороби й шкідники.

У соломі іноді залишаються зерно і насіння бур'янів. Воно проростає й засмічує грядку. Відходи деревини перегнивають кілька років. Тому для промислового вирощування полуниці застосовують агроволокно. Ним застеляють усю грядку, роблять хрестоподібні прорізи. Через них перепихають назовні кущі полуниці. Краї полотна присипають землею або закріплюють дротом. Агроволокно може лежати на грядці три роки. Від нього ґрунт швидше прогрівається, утримується волога, не проростає бур'ян, а ягоди завжди сухі й чисті.

Зараз ви читаєте новину «Полуницю обприскують настоянкою з кульбаби й мила». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути