понеділок, 24 червня 2013 07:15

Пізні огірки сіють на Зелені свята

Автор: фото: Мирослава Соколова
  Огірки Китайське чудо родять усе літо. Зріз затягується, й овоч далі росте
Огірки Китайське чудо родять усе літо. Зріз затягується, й овоч далі росте

Голова Хмельницького товариства садівників 60-річна Тетяна Васильєва щороку сіє огірки на Зелені свята.

— Посаджу в суботу — в понеділок уже сходять. Цього року була пізня Пасха. Але природа все одно йде по церковному календарю. 40 років так сію, і завжди з огірками. Обов'язково хоч маленьку грядочку, 10-15 зерняток можна кинути.

На півдні можна сіяти огірки і в липні, після викопування часнику. На Поділлі у вересні можуть померзнути.

— Сію в три заходи. У березні — в горщики 10 стебел ранніх сортів. На Юр'їв день 6 травня висадила їх у ґрунт на сітку. Вже доїдаємо. Тоді ж посіяла 50 штук. Буде врожай у червні-липні. Тепер посію 60 пізніх — на закрутку, на засолку і їсти аж до жовтня.

За день готує лунки.

— Поливаю екологічно чистим засобом "Байкал". Це бактерії, які розпушують землю і знищують хвороби. Тоді кладу перегній і деревний попіл. Хімію не раджу, бо від азоту огірки розпирає. У банках тріскають. Перед посадкою ще раз поливаю і розкладаю сухе насіннячко. Українське сходить на 98 відсотків.

Поливає, загортає і мульчує сухою землею чи компостом, щоб не висихав ґрунт. Тоді  соломою. Між кущами залишає 20 см, між рядками 1,5 м.

— У першій половині липня, як зберемо часник, підсіваємо туди дайкон, білу або маргеланську редьку на зиму. У них бадилля високе, огіркам буде де плестися. Плоди не будуть на мерзлій землі лежати.

Радить захищати літній посів від борошнистої роси й фітофтори.

— Щойно з'являється перший справжній листок, бризкаю ридомілом, який дає імунітет. На 14-й день застосовую "Консенто". Коли рослина окріпне і почне плодоносити, обробляю екологічно чистим препаратом "Фітоспорин". Інакше зразу на корінь захворіють, бо зараз пік хвороб. У сусідів уже є фітофтора. Посадили місяць тому і не доглядають.

Поливає огірки щовечора.

— Даю їм холодний душ із лійки та йду додому. Огірки таке люблять. У серпні будете їсти перший урожай. Родять на 40-50-й день.

Радить сіяти українські сорти Дарунок осені, Ніжинський.

— М'ясисті, смачні, тоненька шкірочка, плоди стандартні до 9 сантиметрів — хоч у бочках квась, хоч у банках консервуй. Голландські гібриди Афіна та інші не підходять, бо не йдуть на засолку, мають шкірку до 4 міліметрів. У бочках будуть розлазитися. Також добрий Скіф — посухостійкий, можна не поливати. Головне — вберегти від хвороб. Хороші Джерело, Джекон. Усі ці сорти адаптовані до перепадів температур.

4 пелюстки має бути на цвіту огірка, що залишають на насіння. Парна кількість — у жіночій зав'язі. Чоловіча має три, частіше п'ять пелюсток. З такого огірка більшість насінин не зійдуть.

Зрізаний огірок відростає на стеблі

З ножем по огірки ходить на город Надія Соколова, 57 років, із села Семирічка Гайсинського району на Вінниччині. Відрізує шмат, решта росте на стеблі. Сорт називається Китайське чудо.

— У пачці було 10 насінин, усі зійшли. Вісім паростків роздала. Два лишила собі й не встигаю їсти. Цвіт завбільшки із сірникову коробку, а зав'язь одразу, як олівець. За два-три дні можна різати. Зріз присихає, а огірок росте далі. На смак як звичайні. Кришу в салат і так їм, — розказує.

Якщо огірок не зрізати, виросте до 1,5 м. На стеблі зав'язується до семи плодів.

Зараз ви читаєте новину «Пізні огірки сіють на Зелені свята ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути