понеділок, 30 травня 2016 05:20

Лимони дозрівають дев'ять місяців

Автор: Сергій Старостенко
  Лимон сорту Київський карлик має товстошкурі плоди завважки 600–700 грамів
Лимон сорту Київський карлик має товстошкурі плоди завважки 600–700 грамів

— Чай із лимоном уже не п'ю п'ять років. Набрид. Удома маю кілька дерев, що плодоносять по черзі цілий рік, — каже киянка 40-річна Анна Маркуш. 10 років доглядає екзотичні рослини в сімейному розпліднику "Тропікана".

Вирощує лимон сорту Київський карлик. Той має товстошкурі плоди завважки 600–700 г.

— Лимон розмножується черенками або відводкою. Такі роблять на плодових деревах. З гілки, якій півтора-два роки, знімають верхній шар кори. Роблять над­різи, щоб швидше утворилися зачатки кореня. До цього місця кріп­лять зрізану півлітрову пляшку, заповнену землею. Проте краще класти мох. Він тримає вологу. Замотують поліетиленовим пакетом, щоб волога не випаровувалася. За два місяці виростає повноцінний корінь.

Ґрунт купують готовий — для цитрусових. Або змішують у рівних пропорціях листяну дернову землю, перегній і пісок. Щоб був не дуже кислий і наситився мікроелементами, додають столову ложку попелу.

— Цвіте лимонне дерево двічі-тричі на рік. Якщо квіти з'являться у березні, то плоди матимете в грудні. Для дозрівання потрібно 9 місяців. Жартую — дерево виношує плоди, як жінка дитину. Коли на гілці є зелена зав'язь розміром із волоський горіх, урожай зберуть за півроку. Цвітуть цитрусові, як жасмин.

Лимон пересаджують щороку, не пізніше вересня. Пізніше сонця мало й він погано прийметься. Розмір горщика збільшують поступово. З малого не можна посадити у великий. Бо при поливі вода йде в землю, а рослині бракує вологи й вона в'яне.

— Поливаю цитруси відстояною водою що три-чотири дні. Для цього краще заготовляти гарячу воду — в ній менше хлору. Лимон дихає через листя, тому його обприскують раз на добу.

Зараз ви читаєте новину «Лимони дозрівають дев'ять місяців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути