вівторок, 23 серпня 2016 08:00

Компост дозріває під лінолеумом

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.7dach.ru
  Ящик для компосту має бути з дірками, а не суцільний. Один бік ­коробки —зніматися, щоб легко було діставати добриво
Ящик для компосту має бути з дірками, а не суцільний. Один бік ­коробки —зніматися, щоб легко було діставати добриво

— Компост роблю з решток продуктів, — каже 52-річний Назар Тодорюк із міста Полонне на Хмельниччині. — У сміттєве відро викидаю тільки залишки їжі. Це — овочі, фрукти, яєчна шкаралупа, чайна чи кавова заварка. Перемішую їх пташиним послідом, гноєм і листям із дерев. На дозрівання піде не менш як два роки. Коли компост дозріє, стане розсипчастий.

У великий ящик на дно кладуть гілки, на них рештки та посипають тирсою чи соломою. Роблять шарами, щоб вільно проходило повітря. Головне — вкидати лише те, що перегниє. Синтетику, шерсть і кістки — не можна.

— Кістки птиці не можна класти в компостну яму. Тому сушу їх окремо. Кладу у ступу. Товчу в порошок, щоб вийшла мука. Там багато кальцію, фосфору й азоту.

Ящик для компосту має бути з дірками, а не суцільний. Для нього підійде міцна нефарбована ­деревина. Бо ­хімікати потраплять у добриво й воно стане не органічне. Одна сторона коробки має зніматися, щоб легко було діставати готове добриво.

— Краще робити великий ящик. Тільки не вузький і високий, а довгий і низький. Невелика купа швидко висихає й погано прогрівається. Щоб компост утворився швидше, перемішую його раз на місяць. Так рештки швидше перетворяться на добриво.

Треба підтримувати в компості тепло. Для цього накривають чорною плівкою чи шматком лінолеуму. Буде пріти й перегнивати.

— Щоб добриво не засихало влітку, потроху поливаю водою. Тут важливо не перестаратися. Компост треба підмочити, а не зробити з нього болото.

Якщо перегній починає пахнути аміаком, його посипають порваним папером і перемішують. Коли є запах тухлих яєць, у добриві не вистачає кисню. Його треба розворушити палицею, посипати соломою чи тирсою.

Зараз ви читаєте новину «Компост дозріває під лінолеумом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути