понеділок, 06 серпня 2012 06:00

Кавуни ростуть на азотних добривах

У черкасця 49-річного Геннадія Дяченка на дачі в селі Костянтинівка Смілянського району цього року вродили великі кавуни. Найбільші важать по 10 кг.

— Cекрет, як треба садити насіння, розказав один дід із-під Корсуня-Шевченківського. Торік їду повз одне село на трасі. А дід сидить біля свого двору з купкою великих кавунів. Зупинив машину, щоб купити. Спитав, як це на городі такі ростуть. Розказав, що вже з десяток років щоліта має такий урожай.

Господар повів Геннадія Дяченка на город, де на 2 сотках посаджені кавуни. На трохи меншій ділянці росли дині.

— Кавунів залишилося штук вісім, розміром трохи більші за футбольний м'яч. Дід узяв одного і показує від цвіту кружечок: "Великий — то мама, а маленький — папа. От по три зернинки з кожного й сади разом у ямку, тоді будуть запилятися". Купив два кавуни. Насіння посадив, як він порадив. Цього року кавуни не купляємо, їмо свої.

Змішування насіння не дає жодного ефекту, вважає професор 58-річний Зеновій Сич зі столичного університету біоресурсів і природокористування. Займається селекцією кавунів 30 років.

— Садять кілька насінин, але все одно потім треба прорвати і залишити одну рослину. Інакше заважатимуть одна одній. Кавун любить воду, сонце, вітер, степ і родючий ґрунт. Тоді виростає великий. На Черкащині багата земля. Великі кавуни ростуть із крупноплідних сортів — наприклад, Фаворит або Старт. Дрібні з їхнього насіння ніколи не виростуть. Ще наганяють масу азотні добрива.

Що більша пляма на місці квітки в кавуна, то він солодший і соковитіший. Плоди з великим слідом називають кавуничками.

Усі рослини кавуна — двостатеві. На кожній є 150 чоловічих і 20-30 жіночих квіток, з яких на стеблі зав'язуються дві-три ягоди. Також частина цвіту — гермафродити. Квітки мають і тичинки, і приймочки. На таких утворюються кавунички. Але їхнє насіння зберігає співвідношення жіночих і чоловічих квіток попередньої рослини. Щоб на кущі були лише кавунички — такого не буває.

За словами черкаського агронома 45-річного Юрія Царенка, збирати насіння для посадки можна лише зі старих сортів.

— Зараз продається гібридне. Із його урожаю відібране зерно не даватиме таких результатів, як першого року.

Зараз ви читаєте новину «Кавуни ростуть на азотних добривах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути