понеділок, 23 травня 2016 00:30

Кавуни поливають чотири рази за сезон

Автор: ФОТО З САЙТА www.brestcity.com
  Дині й кавуни до­зрівають у серпні. Їх зривають, коли плід має блискучу шкірку й суху плодо­ніжку
Дині й кавуни до­зрівають у серпні. Їх зривають, коли плід має блискучу шкірку й суху плодо­ніжку

— Кавун — велика ягода, яка швидше дозріває на піщаному ґрунті, — каже 46-річна Христина Брагінець із селища Чуднів Житомирської області. — Щоб добре родив, перед ним у цій землі мали рости кукурудза, озима пшениця чи бобові. Баштан не можна робити щороку на одному місці. Має пройти не менше шести років.

Насіння дині заливає борною кислотою на ніч, щоб у землі все проросло. Або кладе на добу в теплу воду. ­Мають з'явитися паростки. Дині сіють у середині травня, коли земля прогріється до 15°С градусів. Треба встигнути до середини червня, інакше плоди не встигнуть дозріти. Насінини загортають на глибину 3 см на відстані 40 см одна від одної. Можна вирощувати розсаду. Тоді дині дозріють на три тижні раніше. Коли їх пересаджують через місяць у ґрунт, у ямку насипають столову ложку золи й поливають марганцівкою, щоб не було цвілі. Потім повністю заливають лунку теплою водою. Коли вона вбереться, висаджують розсаду з горщика.

— Звичайні дині з кавунами дозрівають під пекучим сонцем півроку. У нас прохолодне й коротке літо, тому сію ­гібриди. У них від цвітіння до дозрівання — півтора місяця. Найкращий урожай дає 3-річне насіння.

Зернята кавуна заглиблює в землю на 1 см. Перед цим їх замочують на 15 хв. у теплій воді. По центру баштану копають невеликий рів глибиною 30 см. На дно кладуть гній і присипають землею. Насіння сіють з двох боків, щоб не обпеклося. Через тиждень сапкою рихлять землю на гли­бину 7 см. Так роблять двічі за літо.

— Дині й кавуни не люблять частих поливів, тіні і протягів. Кавуни вперше поливаю, коли з'явиться п'ять-сім листків, другий — як цвітуть, третій — коли формуються ягоди, а четвертий — як уже утворилися. Дині поливаю за потреби. Якщо земля висохла, а не щодня. Що спекотніша погода, то частіше. Десь двічі на тиждень. Перед збором урожаю кавуни й дині не поливаю.

Підживлюють баштан двічі на місяць.

— Особливо це потрібно на ­початку зав'язування. Для кавунів на 10 літрів води треба брати по 5 грамів сульфату калію і аміачної селітри, 10 грамів суперфосфату. Для динь змішую дві столові ложки сульфату калію і столову ложку суперфосфату. А коли починають дозрівати, через кожні 10 днів поливаю курячим або коров'ячим послідом. У 10-літровому відрі розмішую літр рідкого гною.

На бахчеві може напасти борошниста роса. Її легко побачити, бо листя покриється білими плямами. Для профілактики ґрунт перед посадкою обприскують магазинними препаратами Хом або ­Циркон. По дві краплі кожного розчиняють у літрі води.

Дині й кавуни дозрівають у серпні. Їх зривають, коли плід має блискучу шкірку й суху плодоніжку. Якщо температура повітря хоча б півліта трималася 40 градусів, кавуни дозріють швидше.

Під час цвітіння динь залишають тільки жіночі квітки

— Дині плетуться, як і огірки, тому для зручності їх можна обкрутити навколо шпагату, бо вони самі не чіпляються вусиками, — каже Христина Брагінець. — У звичайного сорту відщипують верх центрального стебла над п'ятим листком. Так швидше ростимуть пагони з жіночими квітками, які більше плодоносять. У гібридів усе навпаки. Жіночі квітки ростуть на центральному пагоні, тому його чіпати не можна. Обрізають бічні, щоб не дуже загущилися. На рослині залишають лише три ­бутони. Решту обривають.

Зараз ви читаєте новину «Кавуни поливають чотири рази за сезон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути