понеділок, 01 жовтня 2012 06:15

Фундук садять після кукурудзи

Автор: фото з сайта www.piccies.flybywire.org.uk
  Плодоносити починають три-п’ятирічні саджанці фундука, які продають у горщиках. Повноцінний урожай кущ дає у 10 років
Плодоносити починають три-п’ятирічні саджанці фундука, які продають у горщиках. Повноцінний урожай кущ дає у 10 років

Фундук плодоносить 100 років, розповідає голова клубу садівників Хмельниччини 60-річна Тетяна Васильєва. Його садять до морозів.

— Невибаглива рослина, потребує поливу лише раз під час посадки. Садимо фундуки там, де жодна культура не росте — на узбіччях, горбах, де нема води. Вона засухостійка і морозостійка. Нічого її не бере, лише треба підібрати сорти. Росте по всій Україні.

Найкращі попередники для фундука — зернові: кукурудза, пшениця, ячмінь. Аби земля була оброблена, бо заведуться борозняки й поїдять коріння. Перед посадкою землю переорюють. Потім обробляють подвійним гербіцидом, інакше бур'яни заб'ють саджанці. До "Дікамби", що захищає від широколистяних, хрону, берізки, додають "Ураган форте". Якщо фундук садять на цілині, вносять перегній.

— Продаються 3-5-річні саджанці в горщиках. Вже тоді помалу плодоносять. Садимо на відстані 5-6 метрів. Якщо густіше, гірше живляться, бо за 20 років крона сильно розростається.

У міжряддя перші три-чотири роки можна садити полуницю, малинник, смородину.

Захисту від хвороб фундук не потребує. Від шкідника обприскують тільки раз — наприкінці травня.

— Застосовуємо "Енжіо". Цей фосфорно-органічний гербіцид у Європі вважають екологічно чистим. Якщо не обробити, вилізуть шкідники, коли вже зав'язуються плоди. Як у горішку дірочка, можна викидати.

Після посадки стовбур на 80 см знизу білять глиною, щоб не тріскався від морозу. Мастити треба щоосені. Перші два-три роки на зиму мульчують соломою.

Через чотири роки всі сорти дають легку порость.

— Тоді викопуйте менші саджанці і відсаджуйте. На 10-й рік, коли фундук повноцінно плодоносить, порості вже не буде. Якщо прищепити на ведмежий горіх, відростків не буде. Такий росте у Софіївському парку і на Хмельниччині в панських маєтках. Треба до восьми років, щоб виростити з нього саджанець. Тоді й білити не треба, бо він мороз держить.

Для запилення потрібні п'ять сортів

Турецький сорт Трапезунд не витримує українських морозів, каже Тетяна Васильєва. Має колекцію з 45 сортів фундуку.

— У нас було 34 градуси морозу. Європейські витримали і заплодоносили. Краще садити чотири-п'ять сортів, щоб запилювалися.

Найкращі запильники — Оксфорд для європейських сортів, Харків-3 — для українських і російських. Також добре плодоносять пара Каталонія і Оксфорд.

— Дуже врожайні сорти Халле, Трушеса, Каталонія, українські Любимец Бадалова, Асінський. Українська селекція Бадалова краща за європейську за крупноплідністю і зав'язуваністю плодів. Сорти, виведені в Харкові — з дрібними горіхами. Російські Шедевр, Тамбовський вовк дуже рано зацвітають. А у нас в березні може бути мінус 20 і вони вимерзнуть.

 

Зараз ви читаєте новину «Фундук садять після кукурудзи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути