понеділок, 02 травня 2016 05:00

Чорну малину обрізають двічі на рік

Автор: ФОТО З САЙТА www.orchardo.ru
  Ягоди чорної малини сорту Кумберленд мають темно-фіолетовий колір із легким білим нальотом. Солодкі, як малина, а пахнуть, як ожина
Ягоди чорної малини сорту Кумберленд мають темно-фіолетовий колір із легким білим нальотом. Солодкі, як малина, а пахнуть, як ожина

— Чорна малина зацвітає, як закінчуються весняні заморозки. На одному місці плодоносить 10–15 років, — каже 41-річна Марина Могилюк із селища Коцюбинське Київської області — Дехто вважає її гібридом малини й ожини. Я ж купувала як американський сорт Кумберленд. Ягоди мають темно-фіолетовий колір із легким білим нальотом. Солодкі, як малина, а пахнуть, як ожина. Тверді. Тому їх легко перевозити. І навіть коли перестигнуть, не осипаються.

Ділянка для чорної ­малини має бути сонячна, без ­протягів і сильних вітрів. Кущі садять в ряд на відстані 1–1,5 м. Викопують яму 40 см. Добре поливають, засипають землею й мульчують компостом або соломою шаром 5–7 см.

— Чорну малину можна садити не тільки весною. Але влітку через засуху коріння може підсохнути і не прийнятися, а осінню підмерзнути, якщо не буде снігу взимку. Не можна садити рослину там, де раніше були помідори, картопля, червона малина і яблуні. Вони мають спільні хвороби, від чого молодий кущ може не прийнятися.

Якщо рослина отримує мало вологи — ягоди дрібні. Після цвітіння малину підживлюють настоєм коров'яку з розрахунку 1:10 або пташиного посліду, де беруть удвічі більше води — 1:20. Додають 100 г суперфосфату й літрову банку золи. На молодий кущ потрібно по відру настойки. На старші дозу подвоюють. Щоб за сезон зібрати п'ять-шість урожаїв, удобрюють кілька разів.

— Коли йду збирати ці ягоди, одягаю довгий халат. Пагони дуже колючі, й можна подряпатися. Також чорну малину люблять бджоли, тому уніформа захистить від укусів. Гілки слід підв'язувати до жердин. Без цього опускаються до землі і приростають де попало. Після підв'язки до малини доходить більше світла, вона швидше дозріває й легше збирати врожай. Робити це простіше, адже, на відміну від ожини, ягідки легко зриваються з плодоніжки.

Якщо часто поливати, підживлювати й обрізати — з куща можна отримати 3–7 кілограмів ягід. Найбільше малина починає родити від трьох років. Доти врожай удвічі менший.

— На одному кущі має бути до 8–11 пагонів. В середині літа гілки виростають понад 2 метри. Їх обрізають до 180 сантиметрів. Не треба жаліти пагони. Як вчасно підрізати, рослина віддаватиме більше сил на ягоди. А взимку краще протистоятиме морозам. Другий раз кущ потрібно обрізати в середині осені.

Розмножують американську малину відводками, як смородину, чи живцями. Верхівку зелених пагонів наприкінці травня пригинають і присипають землею. Їх треба часто поливати, тоді на бруньках утворяться корені. На зиму їх накривають перегноєм та ґрунтом. Весною відрізують від основного куща й висаджують на новому місці.

Зараз ви читаєте новину «Чорну малину обрізають двічі на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути