Ексклюзиви
середа, 12 квітня 2023 02:50

Коли і як сіяти огірки на розсаду ‒ перевірені поради

Коли і як сіяти огірки на розсаду ‒ перевірені поради
Огірки на розсаду можна сіяти вже на початку березня. Фото: zemliak.com

Більшість городників звикли висівати огірки відразу на грядку. Але відомо також, що огірки значно краще ростуть, коли їх висаджувати розсадою.

Коли і як це правильно робити ‒ поради зібрала Gazeta.ua.

Якщо на грядку висаджувати розсаду огірків, це поліпшить якість урожаю й прискорить дозрівання.

Час сівби і термін дозрівання залежить насамперед від сорту огірків. Ранні сорти на розсаду потрібно висівати раніше за пізні. Сіяти ранні сорти можна вже з початку березня. Місячний календар також називає цей термін найсприятливішим. Пізні сорти можна висівати на розсаду до кінця квітня.

Щоб розсада дозріла для пересадки у відкритий ґрунт, потрібно близько місяця. Земля до того часу якраз достатньо прогріється.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Весняні роботи на городі ‒ з чого починати

При сівбі огірків на розсаду важливо пам'ятати, що це примхлива рослина. Огірки дуже погано переносять пересадку. Тому для цього краще використовувати торф'яні горщики, а не пластикові контейнери. Це дозволить не травмувати корінці розсади огірка.

Щоб визначити, чи насіння огірків не зіпсоване, потрібно опустити його в соляний розчин. Якщо насіння спливе, то воно порожнє й не придатне для сівби.

Посадковий матеріал після цього потрібно промити і залишити замоченим у воді на 12 годин. Температура води не повинна бути нижчою 20℃. За цей час насіння набухне. Далі його можна буде помістити у вологу тканину, а потім ‒ висівати в ґрунт.

Слід врахувати, щоб ґрунт не був надмірно кислим. Можна скористатися спеціальними сумішами ґрунту, що продаються в магазинах. Можна виготовити суміш своїми руками: перемішати торф, перегній і садовий ґрунт.

Насіння опускають в землю на невелику глибину ‒ приблизно 3-5 см. Через тиждень повинні з'явитися перші сходи. Весь цей час розсаду огірків потрібно захищати від холоду й протягів, повноцінно поливати, і давати достатню кількість світла.

Перед висадкою розсади у відкритий ґрунт, його також необхідно удобрити мінеральними або органічними речовинами. Пам'ятайте, що огірки не люблять тінь або протяги, тому підбирайте відповідну ділянку.

Народний землеробський календар прив'язує дати проведення основних робіт на землі переважно до релігійних свят. Але спостерігали також за різними природними явищами, щоб знати, що й коли краще сіяти й висаджувати. Gazeta.ua зібрала кілька порад для городників.

Квартира не завжди може бути комфортною для вирощування розсади. Чимало залежить від розташування вікон та особливостей освітлення. Але нестача світла ‒ лише один з факторів, що заважають розвиватись рослинам. Кілька порад про те, як правильно розмістити розсаду на одному підвіконні, щоб рослини краще розвивались, зібрала Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Коли і як сіяти огірки на розсаду ‒ перевірені поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути