Ексклюзиви
неділя, 31 березня 2024 11:08

Весняні роботи на городі ‒ з чого починати

Весняні роботи на городі ‒ з чого починати
Починати працювати на городі можна, як тільки розмерзнеться земля. Фото: cheline.com.ua

Весняні роботи на городі можна розпочинати, як тільки розмерзнеться земля і не буде загрози сильних морозів.

Щойно просохне верхній шар ґрунту, насамперед слід навести лад на ділянці ‒згребти залишки листя, бур'янів тощо. Gazeta.ua також нагадує про інші першочергові роботи на городі на початку весни.

Грунт можна розпочати обробляти, як тільки дозволить погода. Зокрема, багато аграрних фахівців вважають, що чим раніше розпушити землю, зруйнувавши скоринку, що утворилася за зиму, тим більше збережеться в ґрунті вологи для рослин. Але копати землю рекомендують тільки тоді, коли вона остаточно просохне.

Після потепління можна відразу приступати до обробки багаторічних рослин. Наприклад, полуниць. Кущі потрібно очистити від сухого і кволого листя. Слід обрізати зайві вуса, підрихлити землю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли починати садити городину ‒ народні прикмети

Відомо, що запізнення з розпушуванням на 10-15 днів призводить до втрати 30-40% врожаю. Його треба починати, як тільки ґрунт підсохне. Молоді рослини, у яких оголилися корені, потрібно поглибити до рівня сердечка. Можна піддобрити фосфорно-калійними добривами, гноєм або плодово-ягідною сумішшю.

Підгодувати перегноєм та підрихлити потрібно й такі багаторічні культури як щавель, ревінь, естрагон, спаржу, багаторічну цибулю. Можна використати пташиний послід, розведений у 10-15 разів водою. На 10 л такого розчину потрібно додати три сірникові коробки аміачної або калійної селітри. Це прискорить наростання зелені. А якщо прикрити плівкою залишені на зимівлю в ґрунті селеру, петрушку і цибулю-порей, то можна отримати ранню зелень.

Для підживлення ґрунту навесні вносять перепрілий компост або торф, змішаний з плодово-ягідною, городньою сумішшю, нітрофоскою або золою.

Визначити, чи готовий ґрунт до сівби, дуже легко: візьміть з глибини жменю землі, стисніть її і киньте. Якщо ком рівномірно розвалиться ‒ ґрунт готовий, а якщо залишиться цілим – у ньому ще багато вологи.

Зрештою, на початку весни можна починати прогрівати насіння огірків, кабачків, патисонів й гарбузів. Для цього потрібно зробити мішечки з марлі, насипте в них насіння і підвісити на місяць-півтора над плитою, батареєю або біля печі. Таке насіння потім матиме більше зав'язей і, відповідно, дасть кращий урожай.

Уже в лютому в саду починається робота. Залежить все від погоди, але в лютому ‒ березні найперше потрібно знайти час на обрізання дерев, також слід побілити стовбури. Загиблі пагони варто зрізати до першої непошкодженої бруньки. Слабкі і зайві гілки видаляють також у чагарників.

Уже зараз слід подумати, як зробити урожай багатим. Для цього потрібно правильно спланувати грядки. Кілька порад зібрала Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Весняні роботи на городі ‒ з чого починати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути