Ексклюзиви
понеділок, 22 жовтня 2012 16:18
Микола Рябчук
Микола Рябчук
Микола Рябчук

Остання крапля

Мій приятель, який еміґрував до Америки, каже, що останньою краплею, яка спонукала його до такого кроку, були вибори Черновецького.

— Розумієш, народ, який добровільно двічі підряд вибирає мером явного пройдисвіта, не має майбутнього. Тим більше, що це робиться не десь на Донбасі, не в затурканому селі, а в столиці! Де, здавалось би, й люди освіченіші, й інформації не бракує. Та й не настільки всі бідні, щоб продаватися за кілограм гречки.

— Ну, — заперечую мляво, — люмпенів чимало і в Києві. А ті, що освіченіші й заможніші, — сидять удома.

— Та отож! Це країна суцільного люмпена — від бомжа до міністра!

Я можу лише тупо довбати цей кам'янистий ґрунт, із якого, ймовірно, нічого не виросте

— До президента, — уточнюю я, хоча розвивати цю тему мені не хочеться. По-перше, тому, що й так усе ясно. А по-друге, я чув не одну вже таку історію про "останню краплю". І знаю, що приводи можуть бути різні, тимчасом як причина — завжди та сама: набридло.

Люди роблять свій вибір на користь заможнішого, безпечнішого, перспективнішого життя. А "крапля" трапляється де завгодно: в інституті, де колеґу не схотіли відпустити в наукове відрядження, у жеку, де іншій моїй знайомій звично нахамила паспортистка, у міністерстві, де товаришева донька безуспішно намагалася нострифікувати диплом із Кембріджу. Всі вони, як лисиця з класичної байки, спершу пробували дотягнутися до винограду, а тоді розчаровано мовили: "Він зелений. І взагалі, він ніколи не визріє. Не той клімат".

Я не сперечаюся з ними, бо не знаю. Може, вони мають рацію. Я можу говорити лише за себе. Навіть не говорити, а тупо довбати цей кам'янистий ґрунт, із якого, ймовірно, нічого не виросте. Бо клімат справді не той, і саджанці не такі. Та й садівники — більше схожі на мародерів, аніж на мічурінців.

Зараз ви читаєте новину «Остання крапля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути