понеділок, 15 квітня 2013 14:42
Микола Рябчук
Микола Рябчук
Микола Рябчук

Новомова

Нещодавно "Економіст" опублікував статтю Linguistically challenged, назву якої важко перекласти. Приблизно вона означає "мовні виклики" — саме так її подали на сайті БЮТу. Тим часом оригінальна назва вказує на поширену в англомовному світі фразу mentally challenged, яку часто вживають для політично коректного опису розумової недорозвиненості — когось, хто борикається із серйозними і здебільшого нездоланними "розумовими викликами".

Україна, як пояснює британський тижневик, борикається з мовними викликами не лише в тому сенсі, що частина країни розмовляють однією мовою, а частина — другою (aбо й жодною). Головний мовний виклик (чи, радше, "недорозвиненість") полягає в тому, що звичні терміни, на зразок "демократія", "вибори", "конкуренція", означають в Україні зовсім не те, що деінде.

Звичайні собі шахраї називаються "бізнесменами"

65 років рому Джордж Орвел охрестив цей жаргон "новомовою", змалювавши в романі "1984" дуже подібне на СССР тоталітарне суспільство. "Економіст", як і Орвел, зосереджується головно на політичних термінах, тим часом як новомова функціонує у нас на всіх рівнях. Звичайні собі шахраї називаються "бізнесменами", грабіжники — "рейдарами", здирники — "рекетирами", а їхні партнери і покровителі — прокурорами, суддями й урядовцями.

Колега-лікар, яка приймала недавно амбалистого пацієнта з ушкодженим передпліччям, необачно спитала його, ким він працює.

Пацієнт завагався.

— Я не питаю, де. Я питаю, чи у вас розумова праця, а чи фізична, щоб приписати лікування.

— І та, й та, — сказав пацієнт.

— Тобто?

— Я регулятор конфліктів!

Ми й досі гадаємо, що воно означає. Я переконаний, що той тип махає бейсбольною битою, а колега — що голосує чужими картками в парламенті.

Зрештою, у нашій країні одне другому не заважає.

Зараз ви читаєте новину «Новомова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути