неділя, 05 серпня 2007 18:38
Микола Рябчук
Микола Рябчук
Микола Рябчук

Містер Алфавіт

 

Мій вашингтонський приятель уже багато років їздить на авті з простим реєстраційним номером РОМАН. Тобто для нього й для всіх, хто знає кирилицю, це може бути "Роман". Але для більшості американців, які знають кирилицю приблизно так, як ми — грецьку, цей напис читається "ПОМАГ". Тож усі знайомі рано чи пізно його запитують: слухай, а що воно в біса таке — оте твоє "помаг"?

І тут Роман переживає свій зоряний час. "Як?! — вигукує він. — Ви не знаєте, хто такий Помаг?! Та це ж вождь індіанців, які жили тут перед приходом білих! Ви мусили вчити це в школі!".

— І що цікаво, — каже, — ще ніхто мені не заявив відверто: "Слухай, що ти тут заливаєш!". Навпаки, більшість роблять розумний вигляд і кивають: "Так-так, пригадую. Щось таке ми проходили...".

Кожен жарт, однак, рано чи пізно стає банальністю. Тож я довго не міг зрозуміти Романового завзяття — аж поки він не оповів мені іншу історію, яка прояснила, майже за Фройдом, неусвідомлений механізм його жартування.

На перекличці сержант доходив до другого складу

Ще у 50-х роках, на службі в американській армії, він мав постійні проблеми зі своїм прізвищем Ференцевич. Щоразу на перекличці сержант доходив до другого складу: "Фе-ре", — після чого його заклинювало і врешті, сплюнувши, він вигукував: "Містер Алфавіт!".

Я розумію Романа, бо теж не зустрів ще американця, який правильно вимовив би моє прізвище. Їх, як правило, теж заклинює на другому складі: "Раяб? рая-бе..". Але оскільки я не служив у американській армії, то й моя реакція значно лагідніша:

— Микола. Кажіть просто — Микола.

— Микола! Містер Микола! — радісно вигукують вони.

А головне — бачать мене живцем і розуміють, що це ім"я — чоловіче.

Зараз ви читаєте новину «Містер Алфавіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути