Ексклюзиви
понеділок, 09 квітня 2012 16:40
Микола Рябчук
Микола Рябчук
Микола Рябчук

Діагноз

Гейлі Коул має рідкісну недугу — розвиткову амнезію. Ідеться не про забудькуватість і, взагалі, не про пам'ять. А про систематизацію інформації та її практичне використання.

Гейлі народилася 7-місячною, з недорозвиненими легенями. І якесь короткочасне відключення дихального апарата спричинило втрату половини гіпокампа — частини мозку, що відповідає за впорядкування інформації та часопросторову навіґацію.

Тому їй важко без календаря вгадати, який нині день, або відтворити бодай приблизну карту власного містечка. У школі вона губилася в коридорі. Узагалі, певний час її вважали розумово відсталою. Але в 9 років встановили слушний діагноз, приставили освітнього асистента й застосували спеціальні програми.

Їй важко без календаря вгадати, який нині день

Сьогодні вона чудово дає собі раду — водить авто, працює, живе самостійно, має бойфренда. Більшість знайомих навіть не здогадується про її мозкові проблеми.

Уся Україна нагадує мені іноді особу з травмованим гіпокампом. Ніби й не бракує її громадянам належних знань, розуміння добра і зла, відчуття справедливості. Але все це ніяк не складається у структуру дієвих правил та інституцій, логічних висновків та адекватної поведінки. Чи то ми не годні поставити собі правильний діагноз? А чи просто ніяк не можемо з тим діагнозом погодитися?

Тим часом він доволі простий і подібний для всіх східноєвропейських народів — від Росії до Греції. Балканці, хоча й неохоче, таки прийняли свій діагноз. А відтак і західноєвропейські лікувальні програми та компенсаторні механізми.

Ми ж і далі блукаємо коридорами спорожнілої школи, натикаючись час од часу на подібних бідолах, котрі, хапаючи нас за ґудзики, усе щось торочать про рускій мір і спільний розвитково-амнезійний простір.

Зараз ви читаєте новину «Діагноз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути