субота, 23 травня 2015 21:20

У Полтаві націоналісти та ультрас вшанували Героїв України
11

Фото: Таміла МИХЕЄВА

Сьогодні, 23 травня, о 17.30 біля Полтавської облдержадміністрації починають збиратися люди. Більшість приходять у вишиванках та футболках з національною символікою. За півгодини має розпочатися Марш Героїв України.

"У ці травневі дні ми традиційно вшановуємо героїв України, які відстоювали волю й незалежність нашого народу. Цьогорічний марш буде особливим. Окрім історичних борців, вшануємо наших сучасників, які загинули за час Майдану та АТО. За офіційними даними за останні півтора року Полтавщина втратила 94 героїв", - говорить заступник голови Полтавської обласної організації ВО "Свобода" Роман Чабановський, 30 років.

Люди розбирають фото загиблих полтавців. На кожній вказано ім'я та прізвище. 11-річна Настя уважно розглядає одну з них. Потім притискає фото до грудей.

"Ми не знаємо цих хлопчиків. Але за кожним душа болить, - каже мама дівчинки Наталія Семиренко. Одягнена у вишиванку. Волосся руде, зібране у хвіст. - Сюди прийшла разом із дітьми. З малечку їх привчаю любити свою землю та поважати свій народ. До всього цей марш для нас дуже особистий. Адже зараз в АТО знаходиться наш тато. Він боєць одного з добровольчих батальйонів. Дуже хвилюємося за нього".

Рівно о 18.00 люди гуртуються в колону. Спереду стає хлопець з прапором України. Позаду четверо активістів розгорнули банер із зображенням Шухевича та Мазепи. Повільно рушають в бік пам'ятника загиблим козакам. Співробітники міліції перекривають рух транспорту.

"Одна єдина соборна Україна", - кричить у гучномовець хлопець у чорній олімпійці та бежевому картузі. - Повторюйте за мною. Разом. "Слава героям російсько-української війни", "Герої не вмирають, вмирають вороги".

Полтавські ультрас запалюють файєр. Чорний дим здіймається над натовпом.

"Фух, надворі й так дихати нічим, а вони балуються", - каже жінка років 40. Махає рукою перед обличчям.

За колоною спостерігають полтавці. Зупиняються, знімають на відео. Навпроти театру ім. Гоголя голосно співають кришнаїти.

"Хоч би якусь повагу мали. Могли б і почекати з піснями, поки пройдемо", - обурюється сивий чоловік у вишиванці.

На підступах до пам'ятнику загиблим козакам колона зупиняється. За кілька хвилин рушають далі. Активісти стають колом, розгортають велике чорне полотно з надписом "Герої не вмирають", співають державний гімн. Після хвилини мовчання всі розходяться.

Зараз ви читаєте новину «У Полтаві націоналісти та ультрас вшанували Героїв України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути