неділя, 21 лютого 2016 16:03

У колекції львів'янина Івана Мотринця Бандера стоїть поряд з Леніном
12

Фото: Ярослав Тимчишин

Екс-начальник Львівської обласної міліції, адвокат Іван Мотринець зібрав унікальну, найбільшу у Львові колекцію бюстів видатних діячів світу. Їх у нього 163. Тримає в офісі своєї юридичною компанії.

"Я психічно нормальна людина, ніколи війну з портретами та пам'ятниками не вів. Сприймаю світ, яким він є. Якщо можу на щось вплинути – впливаю. Якщо ні – погоджуюся. Тому не гидую Володимиром Леніном, Йосифом Сталіном, навіть Володимир Путін у мене є. Інколи люди дорікають: нащо вони тобі, викинь. Відповідаю, що хочемо того, чи ні, але вони були і є в історії. Про них теж треба знати, аби потім не повторювати ті ж помилки", - каже Іван Мотринець.

Бюсти стоять вздовж стіни на каміні з темними кахлями. У колекції – п'ять образів Тараса Шевченка, стільки ж Лесі Українки.

"Я завжди хотів щось колекціонувати, аби постійно себе тримати у формі, думати. Вагався: бюсти чи портрети. У 1997 році ми переїхали у новий офіс. Прибирали, на горищі знайшов бюст Леніна. Був замотаний у стару ганчірку. Реставрував – відмив, пофарбував, поставив у кабінеті на видному місці. Подумав: йому ж самому сумно. Прикупив компанію. Багато робіт у мене зі смітника. Усі ж бездомні в окрузі знають, що я колекціоную. Часто знаходять і продають по 50-100 гривень", - розповідає Іван Михайлович.

У колекції всі постаті розставлені хаотично. Бюст Степана Бандери стоїть поряд з фігурою Володимира Леніна.

"У книжці "Страсті за Бандерою" прочитав, що у молодості український революціонер зачитувався працями російського вождя. У цей кабінет на екскурсію приходили усі - від вчених до політиків, від політиків до простих людей. Ніхто не залишався байдужим. Приходять малі онуки. Питають: "Для чого тобі це потрібно". Кажу: "Аби більше знати". Кожним героєм треба поцікавитися. Читаю їх твори, формую свій світогляд. "Державець" Ніколло Макіавеллі – моя настільна книжка. Якщо у чомусь вагаюся, витягаю її і питаю: а що би ти сказав?"

Найближчим часом у колекції буде поповнення – Іван Мотринець замовив п'ять бюстів у львівських архітекторів.

Зараз ви читаєте новину «У колекції львів'янина Івана Мотринця Бандера стоїть поряд з Леніном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути