неділя, 28 квітня 2024 15:16

Рада відклала перейменування низки міст і сіл у різних областях: відома причина

Рада відклала перейменування низки міст і сіл у різних областях: відома причина
Рада відклала перейменування низки міст і сіл у різних областях. Фото: Oleksandr Kaktus

Верховна Рада у п'ятницю, 26 квітня, мала розглядати проєкт постанови про перейменування трьох сотень міст, сіл та районів згідно з законом про деколонізацію.

Це питання відклали через те, що мешканці Южного не хочуть, щоб місто перейменували у Порт-Анненталь. Про це в ефірі "7 каналу" розказав нардеп від "Слуги народу" Степан Чернявський.

"До мене звернулись мої виборці міста з проханням перейменувати Южне в Південне. На наступному тижні планую поїздку до міста. Будемо разом визначатись з тією назвою, яка імпонуватиме більшості населення міста", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арку Дружби народів зносити не будуть, а замість цього перейменують

З 2023 року в Україні діє закон про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні, який вимагає перейменувати пов'язані з нею топоніми, як-от Южне.

Проте міська влада Южного вчасно не запропонувала нову назву для населеного пункту, тому його самостійно обрав профільний комітет Верховної Ради на підставі рекомендації Українського інституту національної пам'яті.

Він запропонував перейменувати Южне у Порт-Анненталь, бо на території, яку нині охоплює Южненська міська територіальна громада, у XIX столітті було засновано поселення німецьких колоністів Анненталь.

В Україні найближчим часом перейменують низку міст і сіл у різних областях України.

Зокрема, нові назви отримають Бровари, Павлоград, Червоноград, а також місто Южне на Одещині. Про це повідомив перший заступник голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Роман Лозинський у Facebook.

За його словами, п'ять міст і 104 села/селища буде перейменовано.

Зараз ви читаєте новину «Рада відклала перейменування низки міст і сіл у різних областях: відома причина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути