вівторок, 13 січня 2015 12:36

На Закарпатті рятувальники усю ніч шукали заблукалого лижника

На Закарпатті рятувальники усю ніч шукали заблукалого лижника

12 січня о 20:00 працівники гірського пошуково-рятувального відділення смт Ясіня виїхали на пошуки туриста із Тернопільської області, який під час катання на лижах втратив орієнтир і заблукав поблизу гори Драгобрат, Рахівського району.

"28-річний хлопець зійшов з лижної траси і загубився. У тій місцині не було мобільного звязку і він не міг повідомити, де знаходиться. Сім чоловік особового складу рятувальників, місцеве населення прочісували гірську місцевость Драгобрату у його пошуках. Знайшли лише в третій ночі 13 січня в урочищі Урда Рахівського району неподалік гори Драгобрат. Стан його здоров'я був задовільний, медичної допомоги чоловік не потребував. Доправили туриста до готелю, де той мешкав", - каже начальник гірської пошуково-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення у правління ДСНС України у Закарпатській області Михайло Брехлічук.

Закарпатські рятувальники нагадують громадянам: не переоцінюйте власні можливості й суворо дотримуйтеся основних правил безпечного гірського туризму. Насамперед слід зареєструватися у найближчому підрозділі рятувальної служби, підготуватися до походу, захопивши з собою теплі речі й альпіністське спорядження, долати гірські схили тільки в супроводі досвідчених туристів і припинити подорож за несприятливих погодних умов.

Якщо є небезпека сходженні лавин, також потрібно бути уважними і дотримуватися правил поведінки.Якщо лавина зривається досить високо, тоді прискореним кроком чи бігом треба негайно залишити ймовірне місце її сходження. Сховатися у безпечному місці за виступом скелі у виїмці.Я кщо від лавини неможливо втекти, то слід звільнитися від речей, прийняти горизонтальне положення і робити плавальні рухи, щоб втриматися на поверхні, зорієнтувати тіло в напрямку руху лавини. При зануренні в сніг варто підтягнути коліна до живота, затуливши ніс і рота рукавицею, шарфом, коміром і чекати припинення руху лавини. Коли вона зупинилася, спробувати утворити простір біля обличчя й грудної клітки, що допоможе дихати. Якщо це можливо, то рухайтеся в сторону верха (його можна визначити за допомогою слини, давши їй витекти з рота). Економлячи сили пробиратися вверх, переміщуючи сніг під ноги і утрамбовуючи його. Опинившись у лавині, не волати – сніг повністю поглинає звуки, а крики й безпорадні рухи тільки позбавляють потерпілого сил, кисню і тепла. Не панікувати та не давати собі заснути. 

Зараз ви читаєте новину «На Закарпатті рятувальники усю ніч шукали заблукалого лижника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути