четвер, 18 серпня 2016 17:14

На виставці показали, як підтримувала земляків українська діаспора
14

Фото: Ольга Васьків

18 серпня у Львівському історичному музеї відкрили виставку "Україно, ми з тобою!". На виставці – документи, світлини, експонати, друковані видання, речі, створені дітьми – усі вони належать українській діаспорі. Протягом 2013 і зараз українці, які живуть за кордоном активно підтримують усі події, які відбувалися в Україні. Пам'ятні речі, фотографії, які показують, як це відбувалося вирішили показати на виставці. Присвятили її 25-річчю незалежності України.

Понад 200 експонатів із США, Австрії, Англії, Польщі, Італії, Португалії, Греції та інших країн передали з-за кордону. Виставка поділена на три комплекси – підтримка Євромайдану, волонтерський рух, культура та просвіта.

Українка Уляна Кузик більше 15 років із родиною живе в італійському Неаполі. Три роки тому почала працювати волонтером, стала президентом фонду "Будуймо Україну разом". На виставку привезла речі волонтерів та дитячі роботи із італійських шкіл.

"Привезла першу скриньку, в яку ми почали збирати гроші на берци і форму нашим бійцям два роки тому. Ми, українська діаспора, виходили в людні місця Неаполя, де часто збираються українці. Пояснювали, що то для наших хлопців, які воюють. Збирали досить значні суми – від 600євро і більше. І там же купували форму, берци, продукти і інші необхідні речі. Передавали на передову. Наші дітки у школах і садочках ліпили із глини різні значки, фігурки – передавали хлопцям для підняття духу", - розповідає Уляна Кузик.

Окрему увагу організатори присвятили українцю, співаку, солісту Паризької опери – Василю Сліпаку. 29 червня цього року Василь загинув під Донецьком від кулі снайпера. На війну пішов добровольцем. Тому хор "Дударик", де співав боєць на початку кар'єри, заспівав на відкритті його улюблені пісні.

Зараз ви читаєте новину «На виставці показали, як підтримувала земляків українська діаспора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути